Maaltijdbezorger Deliveroo telt momenteel 6.000 kandidaatkoeriers op de wachtlijst in Brussel. Het bedrijf werkt met een wachtlijst in grote steden om te vermijden dat er te veel koeriers op de wegen zitten en niet genoeg opdrachten hebben.

Brussel kent het grootste aantal beschikbare restaurants voor maaltijdbezorging. Dat blijkt uit cijfers van handelsfederatie Comeos. In de hoofdstad gaat het om 1.300 eetgelegenheden, in Vlaanderen zijn er 1.050 en 550 in Wallonië.

Al die maaltijden worden bezorgd door koeriers die gebruik maken van maaltijdkoerierplatformen zoals Uber Eats, Deliveroo en Takeaway. Zowel Uber Eats als Deliveroo hebben geen problemen om kandidaatkoeriers te vinden. Duizenden mensen stellen zich maandelijks kandidaat, aldus Comeos.

Voor Deliveroo waren er vorige week 1.100 koeriers actief in Brussel en staan er nog eens 6.000 kandidaatkoeriers op de wachtlijst. In heel België staan 10.000 mensen voor Deliveroo op de wachtlijst. “In grote steden is de vraag groter dan het aantal vrije plaatsen,” klinkt het.

Vergoed per bestelling

Deliveroo zegt met wachtlijsten te werken om te vermijden dat er te veel koeriers in een bepaalde stad rondrijden. “Aangezien koeriers vergoed worden per bestelling, is het belangrijk voor ons dat iedere koerier genoeg bestellingen kan leveren,” zegt Deliveroo-woordvoerder Rodolphe Van Nuffel.

Hoelang toekomstige maaltijdkoeriers moeten wachten op die wachtlijst, is afhankelijk van het seizoen. “De herfstmaanden zijn maanden waarin we veel meer nieuwe koeriers nodig hebben, omdat we dan een grotere vraag hebben,” zegt Deliveroo-woordvoerder Rodolphe Van Nuffel.

In Brussel is het momenteel veel langer wachten alvorens plaatsen vrijkomen, aldus nog Deliveroo. “Maar iedere week beslissen een aantal koeriers om te stoppen.”

Gemiddeld blijft een koerier zo’n drie maanden bij Deliveroo werken, om dan iets anders te gaan doen.

Uber Eats en Takeaway

Hoewel Uber Eats niet het exacte aantal koeriers deelt, merkt het bedrijf nog altijd een toename van het aantal koeriers dat zich aanmeldt om te starten met bezorgen.

Bij iedere aanmelding wordt gecontroleerd of een kandidaatkoerier inderdaad over de juiste documenten beschikt om als zelfstandige aan de slag te gaan via de app, waarna koeriers zelf kunnen bepalen waar, wanneer en hoelang ze gebruik maken van de app om te bezorgen. Iedereen die deze screening positief doorloopt mag starten als koerier, klinkt het.

Uber Eats zet dus geen stop op het aantal koeriers en werkt dus ook niet met wachtlijsten.

Ook Takeaway is met zijn maaltijdkoeriers actief in Brussel. Het bedrijf wil geen cijfers vrijgeven over het aantal koeriers die voor het platform werken, maar zegt momenteel nog op zoek te zijn naar koeriers in Brussel. Ook geen wachtlijst dus bij Takeaway.

Het platform werkt evenwel op een andere manier dan de andere twee. Maaltijdkoeriers werken er namelijk enkel met contracten - een contract van bepaalde duur, onbepaalde duur of interimcontracten - en dus niet per opdracht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni