Aantal Belgen geïnteresseerd in een elektrische wagen daalt zienderogen

© PhotoNews

Maar 25 procent van de Belgen overweegt de aankoop van een elektrische wagen. Dat is een daling van 10 procent in twee en een half jaar tijd.

"Twee en een half jaar geleden zei 35 procent van de Belgen dat ze klaar waren om elektrische auto's te kopen, tegen 25 procent van de mensen vandaag", zei Anthony Santino van het kantoor Roland Berger in Brussel. De Belg ligt daarmee ver onder het gemiddelde van 40 procent in de 17 landen waarop het onderzoek betrekking heeft. In een soortgelijke studie van verkeersinstituut Vias ligt dat cijfer zelfs nog lager.

1.074 Belgen werden geïnterviewd door de teams van Roland Berger. 60 procent van hen is van mening dat de prijs van elektrische auto's te hoog is en 35 procent van de respondenten vindt het gebrek aan laadinfrastructuur een belemmering. 35 procent van de geïnterviewden wijst ook op een onvoldoende autonomie van de voertuigen.

In België zijn er volgens de cijfers van Roland Berger slechts 1,4 oplaadpunten per 100 kilometer weg. Ter vergelijking, in Nederland zijn dat er 29,3. In 2018 zijn er 3.700 volledig elektrische voertuigen verkocht in België en de trend versnelt in 2019 met de komst van nieuwe modellen.

"Deze industrie zal zichzelf volledig opnieuw moeten uitvinden, en alle spelers moeten mobiliseren om te zien waar we naartoe gaan en hoe snel het nodig is om zich aan te passen", benadrukt François Castelein, een partner bij Roland Berger.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?