Aantal fietsongevallen met 56 procent gedaald tijdens lockdown

© PhotoNews
| Een fietser in Brussel. Er is bijna geen verkeer door de lockdownmaatregelen van de overheid om covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, in te dijken.

Het aantal fietsongevallen in België is tijdens de lockdown met 56 procent gedaald. Het aantal doden en gewonden bij die ongevallen is met 28 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie die verkeersinstituut Vias vrijdag heeft verspreid.

Uit een eerdere analyse van Vias was gebleken dat het totale aantal letselongevallen is gedaald met 70 procent. De daling bij de fietsers is dus minder uitgesproken. En ook de daling van het aantal doden en zwaargewonden blijft beperkt tot 28 procent.

Volgens Vias en de politie kunnen daarbij verschillende factoren een rol spelen. Zo is het gemotoriseerde verkeer wel gedaald, maar de gemotoriseerde voertuigen die nog wel rijden, rijden sneller.

Omdat er minder auto's op de baan zijn, hebben sommige fietsers ook de neiging om meer op de rijbaan te fietsen in plaats van op het fietspad of ze zijn minder attent bij het oversteken. En door het mooie weer en de coronabeperkingen springen meer mensen op de fiets, ook mensen die anders niet of nauwelijks fietsen en dat verhoogt de kans op ongevallen.

Om fietsers te herinneren aan de belangrijkste fietsregels is er zaterdag om 18 uur een speciale uitzending van 'Kijk Uit' over de verkeersregels voor fietsers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?