Aantal nachtvluchten piekt

© Brussels Airport
| Op de luchthaven van Zaventem zijn er in 2018 zo’n 17.500 vluchten opgestegen of geland tijdens de nacht.

Op de luchthaven van Zaventem zijn er in 2018 zo’n 17.500 vluchten opgestegen of geland tijdens de nacht. Dat is het hoogste aantal sinds 2009, toen het plafond naar 16.000 vluchten werd verlaagd. Dat laat de ombudsdienst van Brussels Airport weten. Hoewel het plafond overschreden is, heeft de luchthaven geen overtredingen begaan.

Een slotcoördinator mag sinds 2009 jaarlijks maximaal 16.000 nachtslots, of toestemmingen, uitdelen aan vliegtuigen tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. Daarvoor lag het plafond op 25.000.

Maar, die limiet geldt niet voor het aantal nachtbewegingen, ofwel het effectief aantal toestellen dat op de luchthaven landt of opstijgt. Dat aantal ligt dus eigenlijk een pak hoger. Dat komt door onder andere door helikopters, militaire, staats- en medische vluchten, die geen nachtslot nodig hebben.

"Ook vertraagde vluchten, die bijvoorbeeld net na 23 uur landen, verklaren het hogere aantal," zegt Juan Torck van de ombudsdienst aan BRUZZ.

De ombudsdienst benadrukt wel dat het nog om voorlopige cijfers gaat.

In 2017 waren er nog 16.827 nachtvluchten van of naar Zaventem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?