De luifel op het Rogierplein met standplaats Villo-deelfietsen en metrohalte

| Metro, bus of Villofiets: allemaal te zien in de nieuwe Urbi-app

Alle Brusselse vervoersmiddelen nu in één mobiliteitsapp

Arnaud De Decker
02/03/2019

De kans is groot dat u nog niet heeft gehoord van mobiliteitsapp Urbi. Deze is sinds kort beschikbaar in Brussel en centraliseert alle vervoersmogelijkheden in één applicatie. "Brussel zou een van de beste steden ter wereld kunnen zijn om mee samen te werken", aldus de CEO van Whim, een gelijkaardige app die actief is in Antwerpen.

Urbi is een Italiaanse applicatie die het mogelijk maakt om verschillende deelplatformen instant te vergelijken op vlak van prijs en duur van een bepaald traject, om zo de meest efficiënte deelservice te bepalen. Het centraliseert dus alle vervoersmogelijkheden in één applicatie, inclusief MIVB en taxi’s. Na steden als Barcelona, Parijs of Berlijn is het nu ook beschikbaar in Brussel.

De Italiaanse app mag dan revolutionair lijken, in Antwerpen bestaat een app die nog een stapje verder gaat. Whim, een Finse startup die momenteel enkel beschikbaar is in Antwerpen, Helsinki en Birmingham, maakt het mogelijk om via een maandelijks abonnement gebruik te maken van een fiets, een auto, of zelfs een ticket te kopen voor een bus of tram van De Lijn.

"Door de chaotische situatie is Brussel wellicht een van de beste steden ter wereld om mee samen te werken"

Sampo Hietanen, CEO Whim

“Brussel kreunt onder de files”, verklaart CEO Sampo Hietanen. “Door de chaotische situatie die er heerst is het wellicht een van de beste steden ter wereld om mee samen te werken". Volgens Hietanen zouden gesprekken aan de gang zijn met de verschillende partijen om ook Brussel te bedienen.

Veruit de meest gebruikte app om verschillende vervoersmodi te vergelijken, is Google Maps. Datzelfde Google investeerde ook zelf al 300 miljoen dollar in de deelsteps van Lime. In bepaalde Amerikaanse steden neemt Google de deelsteps dan ook op als optie in Google Maps. Ook in Brussel doken de Lime-steps even op in Google Maps, maar om onbekende redenen zijn ze opnieuw verdwenen.

Mobiliteit van de toekomst?

Zijn deze nieuwe vormen van mobiliteit een waar alternatief om zich in stedelijke contexten te verplaatsen? Of blijven Brussel- en pendelaars trouw aan Koning Auto, met alle gevolgen (fileleed, vervuiling…) van dien? Volgens mobiliteitsexpert Elodie Mertz van Greenpeace is er wel degelijk een evolutie aan de gang. "Meer en meer experten wereldwijd zien in die deelplatformen een werkelijke, duurzame oplossing voor de mobiliteitskwesties", verklaart ze.

"Daarnaast is het gewoonweg goedkoper en efficiënter, vooral in Brussel waar de files een groot probleem zijn", zegt ze. "Cijfers leren ons dat jonge Brusselaars minder en minder nood hebben aan een rijbewijs in het Brusselse. Ze zien simpelweg in dat er efficiëntere manieren bestaan om zich in de stad te verplaatsen, en dat een auto gebruiken vaak slimmer is dan een auto te bezitten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni