Auto verliest vooral in Brussel terrein

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

Hoewel de Belgen nog steeds het vaakst de wagen nemen om zich te verplaatsen, verliest het vervoersmiddel toch terrein ten voordele van andere transportmogelijkheden, en dan vooral in Brussel. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van verkeersinstituut Vias.

Vias publiceerde zonet zijn tweede Mobiliteitsbarometer. Daarin bevroeg het een groep van duizend mensen over hun vervoersgewoontes. Eén van de meest opvallende vaststellingen in het rapport is dat de auto terrein verliest ten voordele van andere vervoersopties, en dan vooral in Brussel. Die andere vervoersopties zijn de trein, de bus, de fiets of te voet.

Werd in de zomer van 2019 nog meer dan 63 procent van de afgelegde kilometers in Brussel met de auto uitgevoerd, daalde dat aantal naar zo’n 51 procent in de herfst van 2019. In Vlaanderen behield de auto zo goed als een status quo. In de zomer van 2019 werd 72 procent van de kilometers in een auto afgelegd, tegenover 71 procent in de herfst. In Wallonië verloor de auto zo’n 8 procent.

Fiets en bus

Andere vaststellingen uit het rapport zijn dat de Belgen de trein verkiezen wanneer er lange afstanden moeten worden overbrugd, en er zo goed als geen genderverschillen bestaan wanneer het aankomt op de verschillende vervoersmodi.

De fiets blijft een relatief kleine speler in de statistieken. In de herfst van 2019 werd berekend dat slechts 3,95 procent van de in Brussel afgelegde kilometers met de fiets werd gedaan, tegenover zo’n 1,88 procent in de zomer voordien. In Vlaanderen was dat in de herfst van 2019 zo’n 7 procent, en in Wallonië slechts 1,26 procent.

Ook het gebruik van de bus blijkt relatief bescheiden. Van de in Brussel afgelegde kilometers werd in de herfst van 2019 slechts zo’n 5 procent met de bus afgelegd, tegenover 12 procent voor trams en metro’s.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?