Autoloze Zondag in Brussel: 'Minder auto’s betekent meer ruimte om te ravotten'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 17 en zondag 18 september 2022

Vandaag organiseert Brussel voor de 22ste keer een Autoloze Zondag. Van halftien ‘s ochtends tot 19 uur ‘s avonds wordt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zoals elk jaar de grootste autovrije zone van Europa. Door het slechte weer lijkt het dit jaar een eerder rustige editie te worden.

Week van de Mobiliteit

“De week van de Mobiliteit stond dit jaar volledig in het teken van kinderen”, zegt Inge Paemen, woordvoerder bij Brussel Mobiliteit. “De bedoeling is om kinderen te laten zien hoe de stad eruitziet zonder auto’s zodat zij kunnen zien hoe leuk het hier kan zijn met minder verkeer. Minder auto’s betekent meer ruimte om te ravotten, te spelen, te leren fietsen,...”

De week van de Mobiliteit kent, zoals elk jaar, met een autoloze zondag haar hoogtepunt. Er is vanalles te doen in de stad, maar Brussel Mobiliteit organiseert deze editie geen activiteiten. “Dat is een bewust keuze”, zegt Paemen. “De voorbije jaren was de toestroom zo groot, dat we beslist hebben om de verschillende gemeenten zelf activiteiten te laten organiseren en in de kijker te zetten."

Volgens mobiliteitsminister Elke Van den Brandt is de Autoloze zondag tot dusver "een mooi succes": "Je ziet heel veel mensen die wandelen, fietsen en de stad op een andere manier ontdekken. Dat is waar autoloze zondag om draait."

Acties aan de schoolpoort

Omdat deze Autoloze Zondag volledig in het teken van kinderen staat, wordt er aan verschillende schoolpoorten actie gevoerd. Actievoerders willen op die manier duidelijk maken dat de openbare ruimte meer moet worden afgestemd op kinderen en minder op auto’s.

Autoloze Zondag
© Instagram: @les_chercheurs_dair
| De Sint-Franciscusstraat in Sint-Joost-ten-Node

Les Chercheurs d’Air

Voor de poorten van basisschool Les Tournesols in de Sint-Franciscusstraat in Sint-Joost-ten-Node pleit vzw Les Chercheurs d’Air al feestend voor een nieuwe schoolstraat. Dat doen ze omdat de luchtkwaliteit er na recente metingen bijzonder slecht is gebleken: de concentratie van stikstofdioxide ligt die drie keer hoger dan de limiet die voorgeschreven wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Aangezien er in de straat een school, crèche en een gemeentelijk zwembad is, vindt het collectief dat deze dringend omgevormd moet worden tot een autoluwe schoolstraat.

Vandaag houdt de vzw een feest om te tonen hoe gezellig de straat kan zijn zonder wagens en hun uitstoot. Naast muziek en eten zijn er de hele namiddag activiteiten zoals kermisspelen, krijttekenen op straat of een workshop tuinieren.

Autoloze Zondag
© Simon Horsten (Twitter)
| Autoloze Zondag op het Beursplein

Straatfeest op het Beursplein

Ook het Beursplein wordt de hele zondag lang overspoeld door activiteiten. “Wij hebben een groot straatfeest georganiseerd”, vertelt Lisa, medewerker productie bij Beursschouwburg.

“Zoals je kunt zien komt iedereen hier samen, we hebben gratis ontbijt voorzien, er is muziek, er zijn workshops, er zijn kindjes aan het tekenen, je kan je fiets laten repareren, er is eigenlijk vanalles te doen voor mensen die graag mobiel zijn in de stad."

BRONKS

Natuurlijk kon ook jeugdtheater BRONKS deze kindvriendelijke editie niet aan zich laten voorbijgaan. Het theatergezelschap gaat ‘samenwonen’ met compagnie barbarie en Ballet Dommage, en dat moet uiteraard gevierd worden.

Het nieuwe BRONKS-seizoen wordt ingehuldigd met een grote Dating Kermis op de Varkensmarkt. Je kan er smullen van een suikerspin, je uitleven op het schietkraam, genieten van muziek en nog veel meer.

BRUZZ-bus

Een Autoloze Zondag is natuurlijk niet compleet zonder de BRUZZ-bus ter plaatse. De bus staat geparkeerd op de Leopold II-laan, vlakbij Simonis (zone tussen de Jetsesteenweg en de Léon Fourezstraat). Iedereen is welkom. Om 14u en 17u vindt er op dezelfde plek een dansperformance van Birds plaats.

20220918_bruzz_bus_autoloze_zondag.jpeg
De BRUZZ-bus

Week van de Mobiliteit 2022

In het mobiliteitsdebat gaat de discussie vandaag vooral over het schrappen van rijstroken en parkeerplaatsen. Hoe overstijgen we dat en werken we aan de mobiliteit van de toekomst?
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?