Autodeelbedrijven zoals Cambio winnen aan populariteit. Ook deelfietsen zijn populairder dan ooit.

Autoloze zondag krijgt brunchtafel van 90 meter op Waterloolaan

TD
06/09/2018

De jaarlijkse Week van de Mobiliteit staat dit jaar in het teken van 'gedeelde mobiliteit', zoals deelfietsen, gedeelde taxi's, on-demandvervoerdiensten en het openbaar vervoer. Op autoloze zondag wordt de themaweek op gang getrokken met een brunchtafel van maar liefst 90 meter lang op de anders o zo drukke Waterloolaan.

Van (autoloze) zondag 16 september tot zaterdag 22 september is het alweer de Brusselse Week van de Mobiliteit. Het is een sensibiliseringsweek waarin Brusselaars gevraagd wordt even stil te staan bij hun eigen mobiliteitsgedrag en de verkeersdruk in de stad.

90 meter brunch

Om die te verlagen, ziet mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) vooral heil in 'gedeelde mobiliteit'. Het samen gebruiken van een vervoersmiddel naargelang de behoeften van de gebruiken, moet de Brusselse wegen ontlasten en de luchtkwaliteit verbeteren.

Het startschot van de week wordt traditioneel gegeven op de autoloze zondag. Op de parking van de Waterloolaan, anders een drukke verkeersader, komt een 90 meter lange tafel waar een brunch wordt geserveerd. Voor één dag is het hele gewest aan de fietsers en de voetgangers.

App

Die kunnen vanaf die dag een mobiele tentoonstelling bezoeken, die doorheen de week Brussel doorkruist. Brusselaars kunnen er voorbeelden van gedeelde mobiliteit ontdekken en de voor- en nabeelden van Brusselse mobiliteitsprojecten bekijken.

Voor liefhebbers van technologische snufjes is er nog een aardigheidje. Zo is er de app Joyn Joyn, een soort van persoonlijke mobiliteitsassistent. De app geeft gebruikers een overzicht van de verschillende transportmiddelen voor een traject in de stad en houdt daarmee rekening met gedeelde mobiliteitsvormen, zoals het autodeelplatform Cambio of de deelfietsen van Villo!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Week van de Mobiliteit , Autoloze Zondag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni