Autoloze Zondag in teken van kinderen

De Louizalaan overspoeld door fietsers tijdens de autoloze zondag van 22 september 2019 De Louizalaan overspoeld door fietsers tijdens de autoloze zondag van 22 september 2019
© PhotoNews
| De Louizalaan overspoeld door fietsers tijdens de autoloze zondag (archiefbeeld).
© PhotoNews
| De Louizalaan overspoeld door fietsers tijdens de autoloze zondag (archiefbeeld).

Op zondag 18 september wordt het Brussels Gewest opnieuw de grootste autovrije zone van Europa tijdens Autoloze Zondag. Tussen 9.30 en 19 uur zijn het de wandelaars, fietsers, skeeleraars of steppers die vrije baan krijgen en geen enkele auto moeten ontwijken. Thema dit jaar: 'Maak van Brussel een stad voor kinderen'.

De Autoloze Zondag is het traditionele hoogtepunt van de Week van de Mobiliteit 2022, die dit jaar plaatsvindt van 16 tot 22 september. Het thema dit jaar is 'Maak van Brussel een stad voor kinderen'. In de toekomst moet er bij het herdenken van de openbare ruimte daarom meer aandacht gaan naar de specifieke mobiliteitsbehoeften van kinderen en daar wordt tijdens de mobiliteitsweek de aandacht op gevestigd.

Op Autoloze Zondag is het aan de zachte weggebruikers om de stad volledig over te nemen, want een hele dag lang krijgen zij vrije baan op de wegen van de negentien Brusselse gemeenten. Enkel het openbaar vervoer, hulp- en ordediensten, taxi's en automobilisten met een doorgangsbewijs mogen zich met een gemotoriseerd voertuig door Brussel verplaatsen. Toch is het bovenal een ideaal moment om de stad al fietsend, steppend, skeelerend of wandelend te ontdekken.

Verschillende evenementen zetten die vrijheid voor de zachte weggebruiker extra in de kijker. De gemeente Etterbeek organiseert de fietstocht Etterbike, op verschillende locaties zijn er workshops fietsherstellingen en worden mobiliteitsdorpen opgetrokken en wie een unieke autoloze foto wil, kan terecht op de Wetstraat bij de stand van Bike.Brussels.

Alle activiteiten zijn te vinden op de website van het Brussels Gewest: weekvandemobiliteit.brussels

Week van de Mobiliteit 2022

In het mobiliteitsdebat gaat de discussie vandaag vooral over het schrappen van rijstroken en parkeerplaatsen. Hoe overstijgen we dat en werken we aan de mobiliteit van de toekomst?
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?