© Brussels Bike Lanes | Automobilisten schromen niet de nieuwe fietspaden (hier op de Louis Schmidtlaan) te gebruiken als rijstrook.

Automobilisten blijven hardnekkig coronafietspaden gebruiken

TRO
© BRUZZ
01/10/2020

Verschillende nieuwe coronafietspaden worden maar wat graag door automobilisten gebruikt om files te omzeilen. Zo ook op de Louis Schmidtlaan in Etterbeek en de Delleurlaan in Watermaal-Bosvoorde.

Veel van de nieuwe coronafietspaden liggen op de plaats waar vroeger rijstroken voor automobilisten lagen. Ze zijn vaak ook enkel aangeduid met verf en niet met fysieke afscheidingen, zoals paaltjes of boorden. Op die manier is het eenvoudig om, bewust of onbewust, als automobilist op een fietspad verzeild te raken.

Op de Facebookpagina Brussels Bike Lanes worden verschillende slechte voorbeelden getoond. De Louis Schmidtlaan in Etterbeek en de Delleurlaan in Watermaal-Bosvoorde blijken hotspots voor autotoerisme op fietspaden, schrijft La Dernière Heure. Het fietspad op de Delleurlaan passeerde ook al de revue op de gemeenteraad in Watermaal-Bosvoorde, waar sommigen liever zouden zien dat het oude fietspad gerenoveerd wordt, in plaats van het extra fietspad dat nu een rijstrook vervangt.

'Zonder overleg'

De politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe) is door de gemeente Etterbeek nog eens extra geattendeerd op het fenomeen.

Diezelfde gemeente benadrukt evenwel tegenover La DH dat het nieuwe fietspad zonder veel overleg werd aangeduid. "Je moet weten dat dit traject is uitgevoerd zonder voorafgaand overleg met de bewoners en veel files genereert. Op 5 oktober wordt er een openbare informatiebijeenkomst georganiseerd in het gemeentehuis van Etterbeek in aanwezigheid van de minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Dit is een gelegenheid voor de bewoners om hun mening te geven. Aan het einde van deze bijeenkomst zullen we de nodige beslissing nemen,” besluit Stéphane Ranalli van het kabinet van Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Etterbeek, Watermaal-Bosvoorde, Mobiliteit, Politiek, Vincent De Wolf, Elke Van Den Brandt, coronafietspad, louis schmidtlaan, delleurlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie