Auto's weer welkom op Gentsesteenweg, Pinksterweekend allicht ook autovrij

© Tim Gatzios
| De Gentsesteenweg was tijdens het Hemelvaartweekend autovrij.

De vierdaagse test waarbij de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek autovrij gemaakt werd, is sinds zondagavond 20u afgelopen. Auto's kunnen de straat weer in. De gemeente overweegt om de straat volgend weekend opnieuw autovrij te maken.

Nadat eerder al extra ruimte voor voetgangers werd gemaakt op de Gentsesteenweg door parkeerplaatsen te schrappen, werd de straat tijdens het Hemelvaartweekend en het Suikerfeest volledig autovrij gemaakt. Tussen het kanaal en Zwarte Vijvers kregen voetgangers en fietsers alle ruimte. "Er waren te veel auto's, de veiligheid kwam er in het gedrang en daarom zijn we overgaan tot die test," zegt schepen van Mobiliteit Abdellah Achaoui (PS). "En die test is goed verlopen, er waren veel mensen op straat. Op sommige momenten misschien iets te veel, spijtig genoeg. Over het algemeen is het goed bevallen."

Vanaf zondagavond 20u kunnen auto's weer door de straat rijden. De gemeente evalueert de test vandaag en morgen met verschillende belanghebbenden: "Handelaars, mobiliteitsdiensten en de politie," legt Achaoui uit. "Donderdag tijdens het college zullen we beslissen of we de situatie zullen herhalen tijdens het Pinksterweekend."

De schepen van Mobiliteit zegt dat de handelaars al overwegend positief reageerden op de autovrije situatie, vanwege de vele klanten die zij konden ontvangen. "Maar we moeten wel een meer globaal mobiliteitsplan hebben," aldus Achaoui. "Er reden nu geen auto's over de Gentsesteenweg, maar op andere plekken was het juist extra druk. Daar zullen we ook naar kijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?