Belgocontrol: luchtverkeer wordt geleidelijk hernomen

© Brussels Airport
Updated: 19-07-2018 - 17:38

Het technische probleem bij luchtverkeersleider Belgocontrol is opgelost. Het luchtverkeer boven België wordt geleidelijk herstart, nadat het Belgische luchtruim donderdagnamiddag tijdelijk was gesloten.

Het luchtverkeer in België wordt sinds 17.30 uur geleidelijk weer opgestart, zo meldt Belgocontrol. De technische problemen bij de luchtverkeersleider zijn van de baan.

In tegenstelling tot wat de Europese coördinator Eurocontrol enkele minuten eerder via Twitter meedeelde, zal het Belgische luchtruim dus weer volledig worden heropend. "Maar we denken dat het nog twee tot drie uur kan duren voordat alles weer normaal verloopt", zegt Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgocontrol.

Kort na 16 uur werd opdracht gegeven voor een 'clear the sky' omdat er een technisch probleem was met de data van de vluchtgegevens. Er was geen gevaar voor de veiligheid van het luchtverkeer. "De ontruiming is de ultieme veiligheidsmaatregel om ervoor te zorgen dat er ook geen gevaar ontstaat."

Bij Brussels Airlines zijn door het probleem bij Belgocontrol 12 vluchten geannuleerd. "We zoeken voor ongeveer duizend passagiers een andere oplossing," zegt woordvoerder Kim Daenen. "Hopelijk kunnen zoveel mogelijk mensen nog mee op een andere vlucht vandaag, en anders vliegen ze morgen."

Doorgaande vluchten geen hinder

Doorgaand vliegverkeer ondervond geen hinder van de ontruiming. Dat vliegt immers boven de 8.000 meter, en dat deel van het luchtruim valt niet onder Belgocontrol maar de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol.

In mei 2015 heeft Belgocontrol al eens het volledige luchtruim urenlang moeten afsluiten door een technisch probleem. Dat was toen het gevolg van eens stroompanne bij de luchtverkeersleider.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?