Beliris investeert 845 miljoen in fietsverbindingen, parken en hockeystadion

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 26 mei 2021

De federale en de Brusselse regering hebben de nieuwe Beliris-investeringen voorgesteld. Mobiliteit is de grote slokop, met de investeringen in metro 3, maar ook met heel wat nieuwe fiets- en wandelinfrastructuur. Daarnaast worden ook enkele grote projecten zoals een nationaal hockeystadion en extra recreatie in het Anderlechtse Neerpede gefinancierd.

Met heel wat vertraging is ze er dan: bijakte 14 van Beliris, het federale investeringsfonds voor Brussel. Het gaat om 845 miljoen euro aan federale investeringen in de hoofdstad, in de periode 2020-2022.

De federale en de Brusselse regering, die hier samen over beslissen, willen hiermee de nationale en internationale uitstraling van de hoofdstad versterken en de leefbaarheid voor de Brusselaar verbeteren. Opmerkelijk: federaal minister Karine Lalieux (PS) heeft kunnen bekomen dat het jaarlijks bedrag dat naar Beliris gaat, namelijk 125 miljoen euro, voortaan geïndexeerd wordt en dus verhoogt.

Fietssnelwegen

Waar gaat dat klein miljard euro de komende jaren toe naar toe? Mobiliteit neemt de grootste hap uit het budget: 292 miljoen euro. Jaarlijks gaat er sowieso 50 miljoen euro naar de bouw van metro 3.

Nieuw is de aandacht voor fietssnelwegen en de ontbrekende schakels met de fietssnelwegen in Vlaams-Brabant, goed voor een investering van 18 miljoen euro. Er worden vijf nieuwe fietssnelwegen langs treinlijnen bestudeerd, langs de spoorwegen richting Nijvel, Aalst/Dendermonde, Gent, Namen en het westelijk ringspoor.

Reporter Toon Hendrickx geeft een samenvatting van de vele projecten die Beliris financiert.

Ook de stadsfietser wordt verwend met een heraanleg van de Lambermontlaan in Schaarbeek, de Bockstaellaan in Laken, en een gevel-tot gevel-aanleg van de Gulden Vlieslaan in Elsene.

Er komen verder nieuwe voetgangersbruggen (aan de Abattoir, aan Beekkant en aan het nieuwe Pannenhuispark), een antigeluidswand aan de ring in Anderlecht, een ecoduct en een fietspad aan de Terhulpsesteenweg en er wordt ook geld uitgetrokken voor de nieuwe overstapparking aan het begin van de A12.

Recreatie in Neerpede

De openbare ruimte rond Biestebroeck, waar vandaag een nieuwe wijk uit de grond schiet, wordt heraangelegd en aan de Rederskaai zullen de oevers verlaagd worden zodat de openbare ruimte zich dichter bij het water bevindt.

Er is ook, zeker na corona en de verschillende lockdowns, ook aandacht voor parken. Het park van Vorst wordt heraangelegd en de aanleg van het langverwachte park aan het Becodok wordt ook verder met Beliris-geld gespijsd. Nieuw is de aanleg van een recreatief domein in het bucolische Neerpede (Anderlecht). Beliris trekt er 13 miljoen euro voor uit.

Neerpede brug natuurgebied jogger
© Bart Dewaele
| Er wordt ook geïnvesteerd in recreatie in het groene Neerpede.

Er gaat ook opnieuw veel geld naar de renovatie van sociale woningen (38 miljoen euro). Het gaat om de renovatie van het Esseghemgebouw (Jette) en de Krakeelwijk (Brussel-stad). Daarnaast begint Beliris studies voor de renovatie van sociale woningen in de Brigitinnenwijk (Brussel), Logis-Floréal (Watermaal-Bosvoorde), Apollo (Schaarbeek) en de sociale woningen in de Dubrucqstraat (Molenbeek) en aan Peterbos (Anderlecht).

Opvallend wel: er gaat bijna geen Belirisgeld meer naar de wijkcontracten, terwijl die vroeger jaarlijks 10 miljoen euro kregen. Dat geld wordt nu voor prioritaire zones ingezet in Brussel, zoals de Josaphatsite.

Centrum voor dekolonisatie

Traditioneel investeert Beliris ook stevig in de culturele en sportinfrastructuur. Dat is nu niet anders. Beliris heeft er 82 miljoen euro voor veil. De eigen federale gebouwen van Bozar en de Munt worden verder onder handen genomen. Maar vooral de investeringen in het Koninklijk Conservatorium trekken de aandacht. Daar wordt 15 miljoen euro voor uitgetrokken. De serres van Laken krijgen dan weer 13 miljoen euro voor een grondige renovatie.

Klein misschien maar opvallend: het Lever House, waarvan het interieur beschermd wordt, zal een centrum voor de dekolonisatie krijgen. Tot slot wordt de culturele pool aan de Manchesterstraat niet vergeten. Beliris trekt er bijna 8 miljoen euro voor uit, onder meer om de oude Graeffe-suikerraffinaderij onder handen te nemen, waar Recyclart nu zit. Het muziekcentrum Volta zal er een nieuw gebouw krijgen.

Sportief Brussel mag zich dan weer verheugen op een nationaal hockeystadion (wellicht in Ukkel) en een nieuw sportcentrum in Evere.

Fietssnelweg Asse-Brussel
© Gemeente Asse
| De fietssnelweg Asse-Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?