Beperkte hinder op luchthaven door actie douane

Geschrapte vluchten op Brussels Airport, als gevolg van de dreiging van het coronavirus (covid-19) Geschrapte vluchten op Brussels Airport, als gevolg van de dreiging van het coronavirus (covid-19)
© PhotoNews
| Archiefbeeld: geschrapte vluchten door de coronacrisis
© PhotoNews
| Archiefbeeld: geschrapte vluchten door de coronacrisis

Sinds woensdagochtend houden douaniers stiptheidsacties op Brussels Airport. Ze klagen daarmee personeelstekorten aan. De impact zou vooral voor de inkomende vrachtvluchten zijn, omdat er door de coronapandemie minder passagiersvluchten zijn.

De luchthaven heeft in elk geval maatregelen genomen om mogelijke hinder voor reizigers op te vangen. "Het gaat om maatregelen zoals paaltjes om eventuele wachtrijen op te vangen," zegt Ihsane Chioua Lekhli, de woordvoerster van de luchthaven.

De hinder zou zich dus vooral bij de vrachtvluchten kunnen situeren. Dat zijn er vandaag een 60-tal. De vakbonden zijn van plan om vracht volgens het boekje te controleren. Dat betekent zowel administratieve als fysieke controles. Coronagerelateerde vracht, zoals vaccins of mondmaskers, wordt wel ontzien, zodat die geen vertraging oploopt. "Dat zou maatschappelijk niet verantwoord zijn", meent Johan Lippens van ACV Openbare Diensten.

De stiptheidsacties waren aangekondigd en komen er omwille van het personeelstekort bij de douane. Het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACOD, ACV, VSOA) eist dat er extra aanwervingen komen. Door het personeelstekort kunnen de controletaken niet meer naar behoren worden uitgevoerd, klinkt het, wat de deur openzet voor fraudeurs. Daarnaast veroorzaakt het personeelstekort ook problemen voor de arbeidsorganisatie, met name op Brussels Airport. "Mensen kunnen moeilijk nog verlof krijgen", luidde het vorige week.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?