Betere beveiligde fietsbeugels op komst

© Zoolette des Bois
| "De huidige fietsbeugels volstaan niet," klinkt het

Op dinsdag keurde het Brusselse parlement een voorstel tot resolutie goed dat geparkeerde fietsen beter moet beschermen tegen diefstal. Dat wil het doen door in te zetten op nieuwe infrastructuur verspreid over de stad. “De huidige fietsbeugels volstaan al lang niet meer.”

Volgens politiestatistieken steeg het aantal fietsdiefstallen in Brussel tussen 2000 en 2015 van 792 misdrijven naar maar liefst 2.851. Vandaag zouden er ongeveer tien fietsen per dag gestolen worden. Om die trend een halt toe te roepen, diende Brussels parlementslid Anne Charlotte d'Ursel (MR) een voorstel tot resolutie in.

“De wetgeving met betrekking tot het kortparkeren – waarbij fietsen minder dan een dag blijven staan – volstaat al lang niet meer,” zegt d’Ursel aan BRUZZ. “Vandaag worden fietsen geparkeerd in die omgekeerde, U-vormige rekken, maar die beschermen niet voldoende tegen diefstal en vandalisme.”

Volgens d’Ursel moet het Gewest dan ook werk maken van nieuwe infrastructuur. Daarbij bestaan er verschillende alternatieven, klinkt het. “In andere steden zag ik al systemen waarbij een vaste fietsbeugel rond het kader van een fiets wordt geplaatst. In die richting moeten we denken.”

Voorbeeld van een fietsbeugel die "rond het kader van een fiets" wordt geplaatst
© Bikeep
| Voorbeeld van een fietsbeugel die "rond het kader van een fiets" wordt geplaatst

Metrostations

Naast het nieuwe type fietsbeugels denkt het parlementslid er ook aan om nieuwe – beter beveiligde – fietsparkings te openen. “De lange gangen in de metrostations zouden gebruikt kunnen worden als fietsparkings,” aldus d’Ursel. “Het personeel dat daar rondloopt kan dan mee een oogje in het zeil houden.” Ook lege handelsruimtes kunnen volgens d’Ursel ingenomen worden als fietsruimtes.

Volgens het parlementslid zal de Brusselaar zich snel aan de nieuwe fietsbeveiliging kunnen verwachten. “Mijn voorstel werd unaniem goedgekeurd. Over een aantal maanden zal de nieuwe meerderheid ermee aan de slag kunnen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?