Bewoners zijn wegpiraten beu: 'Kwestie van tijd voor er een ongeluk gebeurt'

Een hardrijder op de Bockstaellaan

Zondagnacht veroorzaakte een dronken bestuurder een ongeval op de Prins Leopoldsquare. De omwonenden kijken er nog amper van op. Zij maken zich al langer zorgen over de verkeersveiligheid in de buurt. "Om de twee weken gebeurt er wel een gelijkaardig incident", zegt buurtbewoner Tom. De bewoners willen dat het stadsbestuur concrete stappen onderneemt.

Straatracers en joyriders houden er al langer de buurt wakker. “Het probleem is al jaren aan de gang,” zegt omwonende Stijn. “Maar tijdens de lockdown is het nog erger geworden."

'100 kilometer per uur'

De Prins Leopoldsquare ligt dichtbij grote lanen en drukke kruispunten, en wordt vaak gebruikt als sluipweg. Maar ook snelheidsduivels vinden er hun weg naartoe, ook al bevindt het zich in een zone dertig. “De square is ovaalvormig. De langere stukken gebruiken ze om op te trekken, soms tot wel 100 kilometer per uur. In de bochten wordt vaak gedrift", legt Tom uit.

Vanop zijn terras ziet hij dagelijks auto's en brommers voorbijscheuren. “Op een mooie avond passeren ze wel vijftig keer. Ze halen vaak trucjes uit, en hoe beter ze een straat kennen, hoe sneller ze er door vliegen.” En het blijft niet enkel bij het plein. “Ook op grote wegen zoals de Bockstaellaan en de Madridlaan zie je ze rijden."

Schade Prins Leopoldsquare
© Laeken Unhappy - Laeken Despair
| Schade op het Prins Leopoldsquare veroorzaakt door een dronken bestuurder

Gevaar voor de kinderen

In de buurt wonen veel gezinnen met kinderen. De Prins Leopoldsquare, dat een park en speeltuin is, vormt voor hen de ideale plaats om hun kroost uit te laten. Maar door de hardrijders vrezen velen voor hun veiligheid. “Soms razen brommers er tegen de rijrichting in. Het is absoluut niet verantwoord meer om onze kinderen daar te laten fietsen", zegt Tom.

Volgens Stijn zijn er te weinig snelheidsremmers in de buurt. “Die zijn er bijvoorbeeld wel al Jette en Anderlecht. Ik denk dat veel straatracers dan ook naar hier komen aangezien ze hier nog goed kunnen doorrijden.”

'Machteloos als burger'

Tom denkt dat het plein in stukken verdeeld moet worden om snelheidsduivels tegen te houden. “Er zijn acht straten om het plein op te rijden, en zeven om het weer te verlaten. Het plein in stukken knippen maakt dat je er niet meer in één keer rond kan. Het zou al een eerste stap kunnen zijn om wegpiraten tegen te houden."

"Als burger sta je machteloos", voegt hij nog toe. "Ik heb zelf ook al eens iemand aangesproken op zijn rijgedrag. Maar toen begon die mij te bedreigen." Beiden vinden dan ook dat het stadsbestuur te weinig maatregelen neemt. "Ze verwijzen steeds naar het 'Good Move' plan als oplossing voor ons probleem. Maar dat start pas over twee jaar, terwijl we nu hulp nodig hebben", zucht Stijn. "Hoe lang nog voor er een ongeluk gebeurt?"

Schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) is momenteel op vakantie en kon niet reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?