Bezetting rotonde Bareel Sint-Gilllis voor meer verkeersveiligheid

bareel.jpg
De Bareel van Sint-Gillis.
De Bareel van Sint-Gillis.

Maandagnamiddag om 17.30 uur verzamelen verschillende actiegroepen op de rotonde aan de Bareel van Sint-Gillis, om extra aandacht te vragen voor verkeersveiligheid en zwakke weggebruikers in het bijzonder.

De rotonde aan de Bareel van Sint-Gillis staat al langer bekend als een chaotisch en gevaarlijk knooppunt in de stad, dat gedeeld wordt door automobilisten, voetgangers, fietsers en verschillende trams die elkaar vaak te pas en te onpas de pas afsnijden. Een symbolische plek dus voor een herdenking, maandag om 17.30 uur, ter nagedachtenis van de twee zusjes (1,5 en 9 jaar) die het leven lieten na een verkeersongeval in Antwerpen.

Verschillende actiegroepen hebben via sociale media aangekondigd deel te nemen aan de actie die op verschillende plekken in België gelijktijdig gehouden zal worden. Onder meer de Fietsersbond, Heroes for Zero, Greenpeace of nog Filter Café Filtré nemen deel aan de bezetting. "Elke weggebruiker heeft het recht om zich veilig te verplaatsen, ongeacht het gekozen vervoersmiddel", klinkt het op de website van de Fietsersbond. "In België zijn belangrijke rotondes en knooppunten te vaak het toneel voor zware verkeersongevallen."

Groen licht

"De bedoeling is om als groep een kruispunt te bezetten om op die manier aandacht en actie te vragen voor meer verkeersveiligheid. Concreet stellen wij voor om één keer het groen licht voor auto’s tegen te houden (in alle richtingen). Laat van je horen en gebruik je fietsbel!"

Vanwege de veiligheid wordt er opgeroepen om met minstens 25 personen het kruispunt in te nemen. "Zien jullie op het moment zelf dat je met te weinig bent om het kruispunt in te nemen? Dan kunnen jullie nog altijd een alternatieve actie bedenken: bijvoorbeeld mensen helpen oversteken als symbolische actie."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?