Bezettingsgraad van 50 procent voor De Lijn op eerste schooldag

© PhotoNews
| Op de bussen en trams van De Lijn zat op 1 september maar half zoveel volk als vorig jaar op de eerste schooldag.

Op de bussen en trams van De Lijn zat op 1 september maar half zoveel volk als vorig jaar op de eerste schooldag. De grote boosdoener is uiteraard corona. De cijfers liggen in de lijn van die van de afgelopen maanden, zegt Astrid Hulhoven van de openbaarvervoermaatschappij.

Exacte cijfers heeft De Lijn niet, maar duidelijk is wel dat in vergelijking met een dinsdag in september vorig jaar er een bezettingsgraad was van 50 procent. "Die trend zien we al de hele coronaperiode", zegt Astrid Hulhoven. "In mei zaten we op een bezettingsgraad van 30 procent. De afgelopen maanden is dat gestegen naar ongeveer 50 procent. Grote regionale verschillen zijn er niet."

Hoeveel van die 50 procent schoolgaande jeugd is, is ook niet duidelijk. De Lijn schakelde op 1 september over op de schooldienstregeling. Dat betekent dat tijdens de ochtend- en de avondspits "de maximale capaciteit" wordt ingezet, net als andere jaren. De Lijn monitort de bezetting op de bussen om te kunnen ingrijpen als er ergens structurele tekorten opduiken. Maar er is normaal in het begin van het schooljaar vaak nog geen echte stormloop op de bussen omdat veel scholieren nog met de fiets naar school gaan. Dat verandert meestal als het slechter weer wordt.

Van de scholieren (en de andere reizigers) verwacht De Lijn dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat ze moeten beseffen dat ze niet altijd met een volledige groep bij elkaar zullen kunnen blijven. Ze verspreiden zich best over de bus. En ze moeten niet afspreken om allemaal op dezelfde bus te zitten, zoals weleens gebeurt, terwijl de bus net voordien of enkele minuten laten vrijwel leeg rondrijdt. De Lijn wijst er ook op dat het vanaf 12 jaar verplicht is om een mondmasker te dragen op de bus en aan de haltes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?