Bijna dubbel zoveel fietsers in Brussel door nationale staking

© TG - BRUZZ
| Het was druk op het fietspad langs de Generaal Jaqueslaan bij de VUB

Er was op 13 februari opvallend meer fietsverkeer in Brussel dan op een gemiddelde weekdag. Dat was niet toevallig de dag van de nationale staking, die grote hinder veroorzaakte voor het openbaar vervoer. Heel wat Brusselaars en pendelaars kozen blijkbaar voor de fiets als alternatief.

Sinds 2018 is het wat gemakkelijker om de impact van een staking op het Brusselse verkeer vast te stellen. Dat komt door de installatie van elf fietstelpalen die fietsers (maar ook steppers) registreren. BRUZZ verzamelde de gegevens van die tellingen en analyseerde ze.

Op alle punten passeerden op 13 februari meer fietsers dan op een gemiddelde weekdag. In het telpunt aan de Vorstlaan werd een stijging van 54 procent geregistreerd. De toename loopt op tot 158 procent langs de Poincarélaan, het stukje Kleine Ring tussen het kanaal en Brussel-Zuid. Globaal gaat het om een stijging met 87 procent, dat is bijna een verdubbeling van het aantal fietsers.

(Lees verder onder de grafiek)

Records

Ook de klassieke fietsassen waren op 13 februari nog een stuk drukker dan normaal. Het gaat dan om de route langs de Tervurenlaan en de Wetstraat, en om het Kanaalfietspad dat passeert aan Van Praet en de Vlaamsepoort.

De stakingsdag was op verschillende meetpunten zelfs een recorddag. Zo was het de drukste dag sinds begin 2019 voor Wetstraat 130, Wetstraat 145, Vlaamsepoort en Poincaré. En voor telpalen Kroonlaan, Generaal Jacques en Van Praet was het de tweede drukste dag van het - weliswaar nog korte - jaar.

Fietspalen

Voor de methodologen: we verzamelden de gegevens van acht fietspalen van de elf. Twee exemplaren (Graystraat en Merode) leveren tellingen op die niet betrouwbaar zijn omdat er ook auto's over de streep rijden. De paal aan Simonis is dan weer gedemonteerd door werken.

BRUZZ verzamelde de tellingen van alle beschikbare werkdagen sinds 7 januari om de 'gemiddelde werkdag' te berekenen. De kerstvakantie werd dus uit de resultaten gefilterd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?