Brug ingezakt over kanaal Brussel-Willebroek

© via Facebook-groep 'Je bent van Humbeek als...'
| Ook het seinhuis raakte volledig vernield
Updated: 17-01-2019 - 17:53

In de Grimbergse deelgemeente Humbeek is donderdagochtend de brug over het Zeekanaal Brussel-Willebroek ingezakt. Dat meldt Het Nieuwsblad en het nieuws wordt bevestigd door de lokale politie. "Daarbij zijn geen gewonden gevallen maar de schade is immens," klinkt het. "De gevolgen voor het scheepvaartverkeer en het wegverkeer zijn dramatisch." Ten vroegste begin volgende week zou het brugdek kunnen opgetild en weggehaald worden. De verdere herstellingswerken zullen wellicht enkele maanden in beslag nemen.

De brug raakte donderdag zwaar beschadigd bij een aanvaring die zich omstreeks 09.15 uur voordeed. Na de passage van een eerste binnenschip richting Brussel, werd de brug terug gesloten. Een tweede binnenschip dat in dezelfde richting voer, merkte de sluiting van de brug om nog onduidelijke redenen te laat op en botste er frontaal tegenaan. De brug raakte daarbij zwaar beschadigd. Het schip raakte ook beschadigd, maar gewonden vielen er niet.

"De schade aan de brug is immens. Het brugdek, dat is opgehangen aan stalen kabels, geraakte uit zijn normale positie en het onbemande dienstlokaal van de brug werd zwaar beschadigd", zegt de lokale politie. De betonnen constructie op zich zou volgens de eerste inspecties geen noemenswaardige schade hebben opgelopen. "Het scheepvaartverkeer zal hier veel hinder van ondervinden, het zeekanaal is immers een druk bevaarde route voor vrachtschepen."

Veerdienst

De hefbrug van Humbeek wordt in normale omstandigheden veelvuldig gebruikt door lokaal maar vooral ook doortrekkend vrachtverkeer. Daarvoor is een omleidingstraject uitgestippeld via E19, Brusselse Ring en A12. Voor fietsers wordt dan weer een omleiding voorzien via de Jan Bogaertsbrug in Kapelle-op-den-Bos. "We onderzoeken ook of we voor fietsers en voetgangers een veerdienst kunnen inleggen", aldus nog de woordvoerder.

"Volgens de huidige inschatting zal het optillen en weghalen van het brugdek ten vroegste begin volgende week gebeuren", zegt Polfliet. "Hoel ang de verdere herstellingswerken zullen duren valt momenteel moeilijk in te schatten, al zullen deze wellicht enkele maanden in beslag nemen."

boot humbeek
© Facebook via de FB-groep 'Je bent van Humbeek als...'
| Het vrachtschip liep materiële schade op, niemand raakte gewond.
brug ingestort
© via Facebook-groep 'Je bent van Humbeek als...'
| Ook het seinhuis raakte volledig vernield

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?