| Brussels Airport.

Brussels Airport moedigt gebruik van duurzame brandstoffen aan met eenmalige premie

© belga
28/12/2023

Alle luchtvaartmaatschappijen die in 2024 vertrekken vanaf Brussels Airport kunnen een eenmalige premie krijgen om duurzame vliegtuigbrandstoffen (ook bekend als Sustainable Aviation Fuels of kortweg SAF) te gebruiken. Dat heeft de luchthaven donderdag bekendgemaakt. Door de hoge prijs van SAF, komt dat alternatief voor kerosine voorlopig niet van de grond.

Met de maatregel wil de luchthaven de duurzame ontwikkeling van de luchtvaartsector versnellen en het gebruik van duurzame brandstof aanmoedigen. De SAF-premie bedraagt maximaal 200.000 euro per luchtvaartmaatschappij. Dat zal volgens Brussels Airport tot 80 procent van de meerkost kunnen dekken.

SAF wordt bijvoorbeeld gemaakt van frituurvet, biomassa of dierlijke vetten. Het alternatief vertegenwoordigt momenteel minder dan 1 procent van het brandstofverbruik in de luchtvaart en de prijs ligt minstens twee keer zo hoog als kerosine. SAF wordt nu gemengd bij gewone brandstof.

Subsidie

Voor de premie maakt Brussels Airport gebruik van een door de federale overheid toegekende subsidie van twee miljoen euro, gericht op de verduurzaming van de luchtvaartsector. De Belgische regering keurde het steunprogramma goed.

"De verhoging van het gebruik van SAF als vliegtuigbrandstof is een belangrijke factor in de ambitie van de luchtvaartsector om de CO2-uitstoot tegen 2050 tot nul te reduceren", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. Het bedrijf streeft ernaar dat SAF tegen 2026 goed is voor 5 procent van het totale kerosinegebruik door de luchtvaartmaatschappijen.

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) vindt dat alle hefbomen op Belgisch en Europees niveau moeten worden geactiveerd om sneller de ecologische voetafdruk van de luchtvaartsector te verkleinen. "Dankzij dit nooit eerder geziene steunprogramma moedigen we vanaf volgend jaar de luchtvaartmaatschappijen aan om te kiezen voor SAF in plaats van fossiele brandstof", aldus Gilkinet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni