Brussels Airport scoort slecht in luchthavenranking

© PhotoNews
| Brussels Airport, de luchthaven van Zaventem.

Passagiersrechtenorganisatie AirHelp rangschikt de beste en slechtste luchthavens wereldwijd. In 2019 is Brussels Airport slechts 115de van de 132 luchthavens.

Met een score van 6,84/10 is Brussels Airport wel geslaagd, maar niet met onderscheiding. De luchthaven van Zaventem staat op de 115de plaats in een ranking van 132 luchthavens wereldwijd.

De ranking komt van AirHelp, een organisatie die de rechten van vliegtuigpassagiers behartigt. Hun scores baseren ze op drie criteria: stiptheid van de vluchten, service en kwaliteit, en restaurants en winkels. Stiptheid weegt het zwaarst door en telt voor 60 procent van de score.

Brussels Airport scoort behoorlijk op service (7,9) en eet- en shopgelegenheden (7,7), maar de stiptheid van de vluchten krijgt slechts een 6,2. Dat wil zeggen dat in 2018 maar 62 procent van de vluchten op tijd was – en dus minder dan een kwartier vertraging had.

Stakingen en slecht weer

"We vinden deze methode nogal flou," reageert Brussels Airport, "omdat die feitelijke gegevens als stiptheid mengt met subjectieve scores. In ieder geval voeren wij ook enquêtes bij onze passagiers over tevredenheid en proberen we daar zo goed mogelijk op in te spelen."

"Vergeet ook niet dat 2018 een jaar was met veel stakingen zoals bij Ryanair, en veel onweer. Dat zijn externe oorzaken die de stiptheid beïnvloeden maar waar we niets kunnen aan doen," klinkt het nog.

De beste luchthavens zijn die van Doha in Qatar, Tokio en Athene. Eindhoven, Koeweit en Lissabon bengelen helemaal onderaan de ranking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?