Brussels gewest wil fietsbrigades in alle zes politiezones

© PhotoNews
| Fietsbrigade politie Elsene aan het Fernand Cocqplein.

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) heeft vrijdag aangekondigd dat het Brussels gewest een nieuwe projectoproep lanceert naar politiezones toe voor investeringen in fietsbrigades. Momenteel beschikken de politiezones Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem) en Brussel Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) nog niet over een fietsbrigade.

In aanwezigheid van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en de fietsbrigade van de zone Brussels Hoofdstad Elsene sprak staatsecretaris Debaets haar wil uit om in alle zes Brusselse politiezones agenten op de fiets te zien.

De projectoproep is er voor de politiezones die een fietsbrigade willen installeren of voor de bestaande fietsbrigades die hun materiaal willen uitbreiden. Het voorziene budget in 2019 bedraagt 1,2 miljoen euro.

41 Brusselse bikers

"Fietsbrigades zijn een goede manier om verkeersregels te doen naleven, in het voordeel van de zachte weggebruiker. Uiteraard blijven snelheids- en alcoholcontroles belangrijk, maar aanspreekbare en zichtbare politieaanwezigheid is even belangrijk," stelt Debaets.

De fietsbrigade van de zone Brussels Hoofdstad Elsene is met 41 bikers de grootste van het gewest. Afgelopen jaar schreven ze meer dan 41.000 pv's uit, waarvan 60 procent van de gevallen ging over de bescherming van zwakke weggebruikers.

Leefbaarheid

"Ons hoofddoel is de verkeersleefbaarheid en de bescherming van de zwakke weggebruiker op gevaarlijke punten langs voetpaden en fietspaden. De daling van de ongevallen op die punten maakt het een aangenamere stad," zegt David Stevens, hoofdinspecteur van de fietsbrigade van de zone Brussel Hoofdstad Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?