Wagen van het autodeelsysteem Cambio in Brussel

| Wagen van het autodeelsysteem Cambio in Brussel.

Cambio breidt vloot uit met zestig elektrische wagens

Rojin Ferho
© BRUZZ
06/01/2022

Autodeelbedrijf Cambio gaat in Brussel minstens zestig elektrische wagens ter beschikking stellen voor de herfst van 2022. Om genoeg standplaatsen in heel Brussel te hebben, komen er ook 150 tot 200 nieuwe Cambio-parkeerplaatsen buiten de Vijfhoek.

Het deelwagenbedrijf Cambio is aan een opmars bezig in Brussel. Het heeft het aanbod in 2021 aanzienlijk vergroot en komt dit jaar met een ecologisch extraatje: Cambio gaat minstens zestig elektrische wagens ter beschikking stellen voor de herfst van 2022.

Cambio plant daarom dertig standplaatsen met laadpalen, waar op iedere standplaats twee elektrische wagens kunnen parkeren. Deze plaatsen zullen alleen maar dienen voor Cambio-wagens.

Het deelwagenbedrijf is nu volop in overleg met de betrokken gemeenten. "De bedoeling is dat we NMBS ook betrekken in de onderhandeling", zegt Frederic Van Malleghem, directeur van Cambio. "De komst van de nieuwe standplaatsen zal in samenwerking zijn met hen." Het doel is om het aanbod op termijn voor alle Brusselse gemeenten beschikbaar te maken.

De elektrische wagens ga je wel alleen maar kunnen opladen aan een laadpaal van Cambio. "De wagen is dus niet geschikt om er een weekend mee naar de zee te vertrekken", zegt Van Malleghem. "Daarom bieden wij vandaag nog een mix van benzinewagens en elektrische wagens aan."

Daar moet wel verandering in komen tegen 2030 als het van Van Malleghem afhangt. "We moeten ons voorbereiden voor de ecologische transitie in Brussel", klinkt het. "Nu al honderd procent elektrisch worden, is voor de klant niet interessant. Zij gaan met een Cambio vaak over de stadsgrenzen heen."

Nieuwe standplaatsen

Cambio mikt ook op ongeveer 150 tot 200 nieuwe standplaatsen voor benzinewagens in Brussel in 2022. De onderhandelingen over die plaatsen zijn nu ook bezig. "We willen vooral investeren buiten de Vijfhoek, zoals Anderlecht en Jette bijvoorbeeld", zegt Van Malleghem.

Vandaag heeft het deelwagenbedrijf 202 stations in Brussel. Recent is bekendgemaakt dat er in Jette twee stations op komst zijn.

Sterke groei

Cambio Brussel heeft het tijdens de pandemie uitzonderlijk goed gedaan. De vraag naar deelwagens is sterk gegroeid omdat mensen almaar meer op zoek zijn naar alternatieven voor een persoonlijke wagen of het openbaar vervoer.

De cijfers liegen er niet om. Brussel neemt over het hele land bijna de helft van de cambio-abonnementen in. In heel België hebben 54.000 mensen een abonnement, onder wie 22.332 in Brussel. In 2021 is er in de hoofdstad 269.000 keer een cambio gereserveerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni