Carpoolstrook E411 stopt voorlopig aan de taalgrens

© Carlo Di Antonio (via Facebook)
| Waals minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio (CDH).

Dinsdag 7 mei krijgt de E411 een carpoolstrook. Het gaat om een proefproject van het Waals Gewest. Bij de grens met Overijse moeten carpoolers echter opnieuw invoegen want Vlaanderen doet niet mee.

De E411 heeft al enkele jaren een busbaan richting Brussel en het idee leeft al langer om die ook open te stellen voor carpoolers. Op dinsdag 7 mei gaat alvast een proefproject van start, zo bevestigt het kabinet van Waals minister voor Mobiliteit Carlo Di Antonio (CDH) aan onze redactie. De busbaan mag dan gebruikt worden door personenwagens met minstens drie inzittenden.

Weyts geen voorstander

Het proefproject geldt tussen Waver en Rosières, enkel op Waals grondgebied dus. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is immers geen fan van carpoolstroken. “Eerst carpoolers, dan elektrische auto's, vervolgens wagens op gas en dan brommers...waar houdt het op? Wij zijn geen voorstander”, klonk het eerder al bij monde van zijn woordvoerder.

Weyts gelooft eerder in spitsstroken, waarbij pechstroken op drukke momenten worden opengesteld voor alle verkeer. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is de carpoolstrook wel genegen, maar acht het zinloos om op de kar te springen zolang Vlaanderen niet meedoet.

Surrealisme

Een carpoolstrook die stopt aan de taalgrens is geen evidentie qua signalisatie en handhaving, zo waarschuwt Hajo Beeckman, verkeersexpert bij de VRT. “Omdat de huidige busstrook tot in Vlaanderen doorloopt, is het niet ondenkbaar dat sommige carpoolers bewust of onbewust toch op de strook zullen blijven doorrijden”, stelt hij.

Een nieuw staaltje Belgisch surrealisme is in de maak. Tenzij er in deze laatste rechte lijn naar de gewestverkiezingen op de valreep toch nog een compromis uit de bus komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?