Circulatieplan: man in ziekenhuis nadat paaltje auto doorboort

Marnix Decuyper ligt momenteel in het ziekenhuis nadat een paaltje zijn auto heeft doorboord. Het nieuwe circulatieplan in de Brusselse Vijfhoek is gisteren in werking getreden, en dat heeft Marnix aan den lijve mogen ondervinden. “Dit is gewoon levensgevaarlijk.”

Marnix Decuyper kwam gisterenavond in de problemen door een verzinkbare paal die deel uitmaakt van het nieuwe circulatieplan. Toen hij via de Groot Eilandstraat in de richting van het Fontainasplein reed, kwam er plots een paal uit de grond die de motor van zijn wagen doorboorde. De man ligt momenteel in het ziekenhuis met verschillende verwondingen.

'Niet gezien'

“Ik ben vastgoedexpert en passeer iedere week in Brussel”, vertelt Marnix Decuyper woensdag aan BRUZZ. “Ik ken de buurt en heb er nog nooit problemen gehad, maar toen ik gisteren de wagen voor mij aan het volgen was, voelde ik plots een enorme klap."

Die klap werd veroorzaakt door een verzinkbare paal die uit het wegdek omhoogkwam. "Ik had niet eens gezien dat er een paal was", aldus Marnix. "Bovendien moet die met een enorme snelheid omhoog zijn gekomen, want de sensoren van mijn wagen zijn niet afgegaan."

Zinkbare paal Fontainas
© Marnix Decuyper
| Ter hoogte van de Groot Eilandstraat 78 bevindt zich sinds kort een verzinkbare paal.

Verschillende verwondingen

Marnix is enorm geschrokken van het incident. Hij besloot om niet mee te rijden met de ambulance, maar werd na het voorval onwel en ligt momenteel in het ziekenhuis in Aalst.

Door de klap gingen de airbags van zijn wagen af, wat een grote impact teweegbracht. "Mijn armen zijn verbrand, mijn been ligt open met snijwonden, mijn bril is stuk en mijn borstkas is ingedrukt”, vertelt Marnix, die met een hybride wagen rijdt.

“Als die paal achteraan in de batterij was terechtgekomen, was mijn wagen gewoon ontploft. Ik begrijp echt niet hoe dit is kunnen gebeuren.”

Marnix liep verschillende verwondingen op.
© Marnix Decuyper
| Marnix wordt momenteel verzorgd in het ziekenhuis.

Verzinkbare paal

Ter hoogte van de Eilandstraat nummer 78 bevindt zich sinds kort inderdaad een verzinkbare paal, waarbij persoonlijke toegang nodig is. Volgens de Stad Brussel is er geen sprake van een technisch defect.

“Die wagen mocht daar niet komen, er zijn genoeg borden die duidelijk aangeven dat auto’s daar niet meer door kunnen”, aldus François Descamps, woordvoerder van schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Bart Dhondt.

De wegsignalisatie zorgt bij sommige bestuurders voor verwarring
© Marnix Decuyper
| De wegsignalisatie zorgt bij sommige bestuurders voor verwarring.

“Op het bord in kwestie staat aangegeven dat er tot 1 oktober een tolerantieperiode van kracht is voor mensen die verloren rijden in het nieuwe circulatieplan, maar dat betekent niet dat mensen daar zomaar zonder autorisatie mogen rondrijden”, aldus Descamps.

Toch is de verkeerssituatie volgens Marnix heel verwarrend. “De politie zei ook dat ik een foto moest nemen van de signalisatieborden, want die doen uitschijnen dat de paal pas vanaf 1 oktober in werking zal treden.”

De politie laat weten dat zij geen inspraak hebben in de signalisatieborden van het nieuwe circulatieplan. Dat is een verantwoordelijkheid van de Stad Brussel.

Camerabeelden

Volgens camerabeelden waarover het stadsbestuur beschikt, merkte Marnix inderdaad op dat de paal naar beneden was en volgde hij de wagen die voor hem reed.

“Maar telkens wanneer een bestuurder die paal passeert, moet die helemaal opnieuw naar boven komen”, aldus Robin De Becker van de Communicatiecel Politiezone Brussel Hoofdstad Elsene. “Waarschijnlijk reed die man te dicht op de wagen voor hem, waardoor de paal geen tijd had om opnieuw naar boven te komen en onder zijn wagen terecht is gekomen.”

De wagen van Marnix raakte zwaar beschadigd.
© Marnix Decuyper
| De wagen van Marnix raakte zwaar beschadigd.

Juridische stappen

De auto van Marnix is een bedrijfswagen, voor de schade zal de verzekering dus tussenbeide komen. “Maar ik heb intussen wel een advocaat aangesproken. Dit is gewoon levensgevaarlijk, het is ongelofelijk dat een paal de motor kan doorboren.”

Mensen die het ongeluk zagen gebeuren, schoten Marnix meteen ter hulp. “Iemand is mij uit de wagen komen halen, iemand anders bracht water en verschillende mensen uitten hun ongenoegen over het nieuwe circulatieplan en de aanpak van de stad. Dit valt gewoon niet uit te leggen”, aldus Marnix.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?