Critical Mass eert overleden fietsster uit Neder-over-Heembeek

EC
© BRUZZ
29/07/2022
Updated: 29/07/2022 20.29u

In Neder-over-Heembeek vindt vrijdagavond een stille herdenking plaats voor Lieve Polet, de vroegere uitbaatster van eetcafé ’t Warm Water. Zij stierf exact een maand geleden na een aanrijding met een vrachtwagen. Critical Mass, de maandelijkse fietstocht door Brussel, rijdt vrijdag langs de plek van het ongeval en zal er een gedenkteken plaatsen.

De fietstocht van Critical Mass vertrekt zoals elke laatste vrijdag van de maand omstreeks 18 uur aan het Troonplein. Elke maand volgt de organisatie een ander parcours, normaal voorzien van de nodige toeters en bellen. Deze editie wordt een minder luidruchtige route naar Neder-over-Heembeek. De fietsers willen rond half 8 het Peter Benoitplein bereiken, waar Lieve Polet een maand geleden om het leven kwam. Dat gebeurt in stilte, al mogen de fietsbellen wel rinkelen.

Polet was 76 bij haar overlijden. Ze was lange tijd lid van de Fietsersbond en “had heel haar leven gefietst”, meldt Critical Mass. De organisatie wil op het Benoitplein ook een zogenaamde ghost bike plaatsen. Dat is een volledig wit gespoten fiets, als gedenkteken op de plaats van een dodelijk ongeval.

Zwaar verkeer

Over het gerechtelijk onderzoek naar het dodelijk ongeval is nog geen duidelijkheid. Polet werd aangereden door een vrachtwagen op de hoek met de Frans Vekemansstraat in de namiddag van 29 juni. Ze was gekend als oprichtster van het eetcafé ’t Warm Water in de Marollen en werkte twintig jaar als coördinatrice van gemeenschapscentrum Ten Noey in Sint-Joost-ten-Node. In Schaarbeek richtte ze een repair café op. “Brussel heeft met andere woorden heel wat aan haar te danken,” zegt Critical Mass.

De herdenking wordt mee georganiseerd door de Fietsersbond, Heroes for Zero en Gracq. Zij vragen met deze actie ook om zwaar verkeer zoveel mogelijk te weren uit drukke kernen, zoals het Peter Benoitplein, en om vrachtwagens en bussen zo zichtbaar mogelijk te maken voor fietsers. Via Facebook reageerden al meer dan 300 mensen dat ze zouden meefietsen deze vrijdag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni