interactief

De 17 Brusselse zomerwerven op een rij

Dit zijn de grote Brusselse zomerwerven op een interactieve kaart. Klik op de bolletjes voor meer informatie.

De zomervakantie is traditioneel de periode waarvan Brussel Mobiliteit en de MIVB gebruik maken om een aantal grote werken door te voeren. Ook dit jaar worden er op zeventien plaatsen werven geopend of verdergezet, met de renovatie van de Leopold II-tunnel als grootste project. Een overzicht.

1. Hallepoorttunnel

De werken aan de Hallepoorttunnel zijn al een tijd bezig en schakelen deze zomer een versnelling hoger. Vanaf midden juli zal er zowel overdag als ’s nachts slechts een rijstrook beschikbaar zijn in beide rijrichtingen.

Dat blijft zo tot midden augustus, wanneer de tunnel weer volledig wordt opengesteld tijdens de dag, maar ’s nachts dan weer gesloten blijft. In de lente van volgend jaar zouden de werken volledig afgerond moeten zijn.

2. Ninoofsepoort

Aan de Ninoofsepoort wordt er gekeken hoe de heraanleg van de verschillende wegen beter op elkaar kan worden afgesteld. Dat is nodig omdat de plek sinds de start van de werken is uitgegroeid tot een verkeersinfarct.

Deze werf zal vooral verkeershinder veroorzaken aan het westelijke gedeelte van de Kleine Ring. Ook wie via de Ninoofsesteenweg wil bereiken moet rekening houden met de nodige vertragingen. Naast wegenwerken zal er aan de Ninoofsepoort ook een park worden aangelegd.

3. Alsembergsesteenweg

Van 1 juli tot 31 augustus neemt de MIVB in Ukkel ook zijn lijnen aan de Alesembergsesteenweg onder handen. Het doet dat hoofdzakelijk aan tramhalte Globe. Dat kruispunt zal daardoor twee maanden lang afgesloten zijn voor alle verkeer.

4. Generaal Jacqueslaan

De werf aan de Generaal Jacqueslaan loopt stilaan op zijn einde. De werken zitten op schema en de verwachte nieuwe fietspaden worden eind augustus opgeleverd. Het verkeer zal er vermoedelijk weinig last van ondervinden, al moet het wel heel de vakantie lang in beide richtingen over een rijstrook.

5. Franklin Rooseveltlaan

De Franklin Roosveltlaan vormt nog een decor waar deze zomer de handen uit de mouwen worden gestoken. Zowel de fiets- als voetpaden worden vervangen en daardoor zal het verkeer er in juli en augustus slechts over een rijstrook beschikken. Als alles goed gaat, kunnen de eerste tweewielers de nieuwe fietsstroken dit najaar nog inwijden.

6. Franklin Rooseveltlaan (bis)

Ook aan de Woudlaan, die de Buyllaan verbindt met de Franklin Rooseveltlaat, wordt er tot 2 november gewerkt. De verouderde tramsporen zijn daar aan vervanging toe. Dat heeft als gevolg dat sommige straten rond de werf tijdelijk worden afgesloten en het verkeer er noodgedwongen zal worden omgeleid.

7. Elsensesteenweg

Auto’s zullen vanaf 7 juli weer het Flageyplein kunnen bereiken langs de Elsensesteenweg. Ook het Fernand Cocqplein blijft de hele zomer toegankelijk. Het begin van de werken daar is uitgesteld tot de maand oktober.

8. Jetse laan

Tramlijn 9, die de Jettenaren sneller tot aan metrohalte Simonis moet brengen, wordt begin september ingehuldigd. Om alles tijdig klaar te krijgen, worden de werken aan de Jetse laan tussen het Koningin Astridplein en het Eeuwfeestplein opgedreven. Verkeersoverlast is hierdoor niet uitgesloten.

9. Lesbroussartstraat

Tot de start van het nieuwe schooljaar vermijd je ook beter de Lesbroussartstraat die het Flageyplein met de Louizalaan verbindt. De MIVB vervangt daar de tramsporen wat voor filevorming kan zorgen.

10. Leuvensesteenweg

Er wordt tot in de lente van 2019 ook gewerkt aan het Madouplein en de Leuvensesteenweg die erop uitgeeft. Dat geldt ook voor de Scailquinstraat wat verderop, waar de werken pas op 9 juli aanvatten.

11. Woluwelaan

Tram 94 wordt eind september omgedoopt tot tram 8. En dat is niet de enige vernieuwing. De lijn wordt doorgetrokken van aan het trammuseum tot het metrostation Roodebeek. Dat zou vooral aan het kruispunt Roodebeek voor verkeersoverlast kunnen zorgen.

12. Leopold II-tunnel

De grootste problemen worden verwacht aan de Leopold II-tunnel. Die ondergaat deze zomer een grondige renovatie en blijft daarom twee maanden gesloten. Om het verkeer tijdig te kanaliseren zal ook de Rogiertunnel in de richting van de Basiliek herleid worden tot een rijstrook.

Dat vanaf de uitrit Gineste. Brussel Mobiliteit stelt wel een heleboel alternatieve routes voor op haar website om de hinder tot een minimum te beperken.

13. Vuurkruisenlaan

Tramsporen worden er ook vervangen aan metrohalte Araucaria. Die klus moet eind september geklaard zijn, maar tot dan wordt er rekening gehouden met verkeersopstoppingen aan de Vuurkruisenlaan.

14. Reyerscomplex

Niet alleen de Leopold II-tunnel is aan vervanging toe. Ook drie tunnels aan het Reyerscomplex worden vernieuwd en gaan daarom dicht tot in de lente van 2019. Het gaat om de tunnels in twee richtingen van de E40 naar het Montgomeryplein en de tunnel die de E40 doet uitlopen op het Meiserplein.

15. Meiserplein

Op het Meiserplein zal de MIVB ook nieuwe tramsporen plaatsen. Daardoor zal de helft van het plein afgesloten worden voor verkeer tussen 10 en 15 augustus.

16. de Smet de Naeyerlaan

Ook aan de Smet de Naeyerlaan in Jette zijn de tramsporen aan vervanging toe. Tot midden augustus zal het aantal rijstroken daar ingeperkt worden en zullen auto’s een omleiding moeten volgen.

17. Erasmus

Tot slot bouwt de MIVB een nieuwe stelplaats aan Erasmus in Anderlecht. Die zou eind 2018 in gebruik worden genomen. Dat betekent dat auto’s zich daar maar over een rijstrook kunnen verplaatsen. Dat geldt wel niet voor de Lenniksebaan en de Henri Simonetlaan waar wel twee rijvakken behouden blijven.

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?