De Lijn werkt aan noodplan bij verdere verspreiding

© Photonews
| De Lijn houdt rekening met de mogelijkheid dat verschillende chauffeurs ziek uitvallen door het coronavirus.

De Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn heeft een noodscenario klaar, mocht de corona-epidemie leiden tot een chauffeurstekort. Dat heeft directeur-generaal Roger Kesteloot donderdag gezegd. Voorlopig zijn er nog geen problemen.

Het plan werd al ontwikkeld toen de Mexicaansegriepepidemie in 2009 voor problemen zorgde. "Uiteraard moet dat plan geactualiseerd worden", zegt Kesteloot. Mocht het tot een chauffeurstekort komen, zal gewerkt worden met een systeem van prioritaire lijnen.

"Het is niet de bedoeling om lijnen te schrappen, maar we bekijken wel hoe we de beschikbare bus- en tramchauffeurs optimaal kunnen inzetten. We kijken dan naar bereikbaarheid van scholen en tewerkstellingsplaatsen."

'Volgen situatie op de voet'

Ook het opnieuw oproepen van recent gepensioneerde chauffeurs, zoals ook al gebeurde bij vorige tekorten, behoort tot de mogelijke maatregelen. De afdeling risicobeheer bij De Lijn staat volgens Kesteloot in contact met de overheidsdiensten.

"We volgen dag tot dag de aanbevelingen." De Lijn nam sinds het begin van de corona-uitbraak al maatregelen om de hygiëne te optimaliseren. "We sensibiliseren, voorzien alcoholgels voor de chauffeurs en desinfecterende doekjes om hun stuurcabine mee te poetsen. De ploegen die de bussen en trams poetsen, werd gevraagd om hun materiaal aan te passen naar desinfecterende producten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?