Debaets laat helmplicht voor elektrische steps onderzoeken

© KH
| E-stepper op het Flageyplein: 'Ik woon in laag Sint-Gillis en als ik de fiets neem sta ik in het zweet'.

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) zegt dat ze persoonlijk voorstander is van de helmplicht voor elektrische steps. Dat doet ze naar aanleiding van het dodelijk stepongeval, waarover BRUZZ maandag berichtte. Debaets wil nu laten onderzoeken hoe zinvol zo’n maatregel zou zijn.

Deze maandag bleek dat er een eerste dodelijk slachtoffer is op een elektrische step, in Brussel en wellicht ook in het land. Een 41-jarige man kwam met zijn eigen step ten val.

Artsen waarschuwen er al langer voor dat elektrische steps met hun kleine wieltjes en hoge snelheid best gevaarlijk zijn. Gebruikers van deelsteps zetten bovendien zelden een helm op.

Bianca Debaets (CD&V), Staatssecretaris voor verkeersveiligheid
© PhotoNews
| Bianca Debaets (CD&V)

Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) schuift verschillende ideeën naar voor om de veiligheid van elektrische steps te verbeteren. “Om te beginnen moeten we meer info hebben,” legt woordvoerder Eric Laureys uit. “De politie heeft nog geen categorie voor elektrische steps en die is nodig om te begrijpen wat de risico’s zijn.”

Daarnaast is Debaets persoonlijk ook voorstander van helmplicht voor e-steps. Ze laat de gewestadministratie Brussel Mobiliteit onderzoeken of dat een goed idee zou zijn. “Er bestaan bijvoorbeeld vouwbare helmen die in de step geïntegreerd zijn,” klinkt het op het kabinet van de staatssecretaris.

De CD&V-politica zou ten slotte graag zien dat alle stepaanbieders een charter omtrent veilig rijden in hun app integreren. “Lime doet dat bijvoorbeeld al.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?