Passagiers stappen op een bus van De Lijn in Brussel

| Passagiers stappen op een bus van De Lijn in Brussel.

Dienstverlening bij De Lijn valt door vakbondsacties terug tot 60 procent

© Belga
12/05/2022

Bij De Lijn zal op Vlaams niveau vrijdag slechts 60 procent van alle ritten gereden worden. Reden zijn de acties die het gemeenschappelijk vakbondsfront in Kortrijk, Leuven en Hasselt houdt.

Bij NMBS is geen stakingsaanzegging ingediend en verwachten ze vrijdag dus geen hinder, en ook bij de MIVB zal alles volgens schema rijden. In elke provincie zal minstens de helft van de De Lijn-bussen en -trams rijden, maar per provincie kan dat variëren.

Verder is het ook zo dat de hinder in landelijke gebieden minder groot zal zijn dan in de stedelijke. In Vlaams-Brabant is de verwachting dat 60 procent van de bussen zal rijden.

Op basis van het beschikbare personeel is een alternatieve dienstverlening uitgewerkt, en die is te raadplegen op de website en app van de maatschappij. Ritten die niet rijden, worden in de routeplanner niet weergegeven.

De vakbonden komen op straat omdat "de facturen te hoog zijn en de lonen te laag". In Hasselt plannen de bonden 's voormiddags een "Mega Open Air Loonquiz", toespraken en getuigenissen, in Leuven verzamelen ze om 10 uur aan het Martelarenplein en in Kortrijk om 11 uur aan het Mandelaplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni