Eddy Van den Eede, Sofie Neyens en Anton Schuurmans van Beweging.net

Eerste fietsbibliotheek uitgebaat door mensen met verstandelijke beperking

Melissa Abbeloos
© BRUZZ
13/05/2019

De eerste fietsbibliotheek in Brussel is een feit. Afgelopen zondag opende Fietsbieb haar deuren in Molenbeek. De winkel herstelt en verhuurt tweedehandskinderfietsen voor twintig euro per jaar. Mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders baten de winkel uit. "Dat leidt tot warme ontmoetingen."

Fietsbieb is een concept dat al twee jaar bestaat in Vlaanderen. Tweedehandskinderfietsen worden er hersteld en verhuurd. Mensen kunnen betalen voor een jaarabonnement, maar kunnen ook een oude kinderfiets inleveren in ruil daarvoor.

“Het idee is in West-Vlaanderen gestart en is langzaam aan uitgewaaierd naar andere provincies”, vertelt Anton Schuurmans, coördinator bij Beweging.net Brussel.

“Eind vorig jaar ontstond het idee om de Fietsbieb ook in Brussel te openen. In Vlaanderen functioneert het goed dus we denken dat het in Brussel ook goed zal werken, zeker omdat daar al veel deelinitiatieven zijn. Met de Fietsbieb voegen we daar een nieuwe laag aan toe door kinderfietsen in te zetten.”

De fietsbibliotheek herbruikt kinderfietsen. “We vragen mensen om kinderfietsen die nog in de kelder of op de zolder staan te schenken aan ons. We gaan ook er ook zelf naar op zoek bij kringloopwinkels. Nadien worden de fietsen hersteld door vrijwilligers”, vertelt Schuurmans.

'Mooie samenwerking'

Wat de winkel in Molenbeek zo bijzonder maakt, is dat het team vrijwilligers dat de winkel uitbaat, bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. “Er is een mooie samenwerking tussen de Fietsbieb en het wooncentrum ’t Zinneke van Zonnelied vzw. De bewoners van ‘t Zinneke oefenen kleine taken uit. Bij de opening van de winkel hebben zij mee het onthaal gedaan en de fietsen hersteld. Voor die mensen is dat een leuke invulling van de voormiddag en is het de ideale manier om zich te integreren in de buurt. Dat leidt tot warme ontmoetingen die mooi zijn om te zien”, aldus Schuurmans.

Volgens Schuurmans kon de winkel bij de opening zondag alvast op veel volk rekenen. “De eerste tien kinderfietsjes zijn al de deur uit.”

De Fietsbieb in Molenbeek is de eerste maar niet de laatste Brusselse vestiging. “We zijn van plan om nieuwe vestigingen te openen in Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem en Neder-over-Heembeek”, vertelt Schuurmans.

De Fietsbieb is elke tweede zondag van de maand open tussen 10 en 12 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Mobiliteit , fietsbieb , Brussel , deelfiets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni