Enkele internationale treinen afgeschaft door Franse staking

© Saskia Vanderstichele
| Bij Thalys wordt enkel de trein van Brussel-Zuid naar Parijs van 08.43 uur afgeschaft.

De staking in Frankrijk bij spoormaatschappij SNCF heeft een beperkte impact of het treinverkeer van en naar België. Alleeen enkele Thalys- en Eurostar-treinen worden dinsdag afgeschaft.

Bij Thalys wordt enkel de trein van Brussel-Zuid naar Parijs van 8.43 uur afgeschaft. In de omgekeerde richting gaat het om de treinen van 6.49 en 17.49 uur. Daarnaast zullen sommige treinen tussen Amsterdam en Rijsel niet rijden tussen Brussel-Zuid en Rijsel.

Eurostar meldt dan weer dat drie treinen van Brussel naar Londen (vertrek om 8.52, 10.56 en 17.56 uur) en twee treinen van Londen naar Brussel (8.54 en 12.58 uur) niet zullen rijden.

NMBS laat daarenboven weten dat het treinverkeer sterk verstoord zal zijn tussen Doornik en Rijsel en Moeskroen en Rijsel.

Het binnenlands treinverkeer in Frankrijk zal zwaarder verstoord zijn door de staking. Zo zal slechts één op de acht TGV's rijden, en bij TER (Transport express régional) en Transilien (binnen Île-de-France) één op de vijf. Reizigers worden aangeraden de website van SNCF te raadplegen, zeker zij die vanuit Brussel naar de provinciesteden willen reizen.

De regering wil de SNCF hervormen, waarbij onder meer de statutaire benoeming voor nieuwe aanwervingen in vraag wordt gesteld. De vakbonden van de SNCF zijn van plan om tot einde juni twee dagen op vijf te gaan staken; goed voor zo'n 36 stakingsdagen in totaal.

Voor woensdag wordt gelijkaardige hinder verwacht op het spoor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?