Europaziekenhuis ongerust over autovrij Ter Kamerenbos

Google Maps

Het Europaziekenhuis aan de De Frélaan in Ukkel kan zich moeilijk vinden in de gedeeltelijke sluiting voor autoverkeer van het Ter Kamerenbos. "Dit kan de overlevingskansen voor sommige patiënten doen slinken."

Woensdag werd beslist dat vanaf 14 september twee maanden lang getest wordt met een grotendeels autovrij Ter Kamerenbos. Alleen de Dianalaan zal open blijven voor autoverkeer. Dat laatste gebeurt vooral om het Ukkelse Europaziekenhuis bereikbaar te houden, gaf Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) eerder aan. Maar het ziekenhuis zelf lijkt rekening te houden met flinke vertragingen.

In een persbericht dat het ziekenhuis dinsdag al verspreidde, wordt nog eens aangestipt hoe cruciaal iedere minuut kan zijn voor een patiënt die per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd wordt. "Met een sluiting van het Ter Kamerenbos zullen de trajecten van urgente transfers tussen onze ziekenhuizen in Ukkel en Etterbeek sterk worden verlengd," aldus het ziekenhuis. "Hetzelfde geldt voor mensen die met eigen vervoer naar de spoed komen of vrouwen die moeten bevallen."

Ook de mobiliteit van het eigen personeel zal lijden onder het nieuwe plan, vermoedt het ziekenhuis. "Vanwege wisselende werktijden, is de auto soms de enige optie. Het gebruik van de fiets in Brussel is nog in ontwikkeling, ook vanwege het gebrek aan aangepaste infrastructuur en ook de bediening van het ziekenhuis met het openbaar vervoer is niet optimaal. Omdat het Ter Kamerenbos altijd gebruikt werd om auto's te parkeren, zal het ook extra files opleveren wanneer dat niet meer mogelijk is."

Het ziekenhuis is hard in zijn oordeel, maar stelt tegelijkertijd constructief te willen blijven en de resultaten van de testfase af te wachten. "De overlevingskansen zullen voor sommige mensen slinken," aldus het ziekenhuis. "Maar de beslissing is nu genomen, we wachten de twee maanden af en zullen dan zien wat het effect geweest is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?