Europese Commissie steunt nachttrein van Brussel naar Barcelona

1ddbd0bf-20201002aankomstvandenightjetdenachttreinuitweneninhetstationbrussel-zuid2cphotonews.jpg
© PhotoNews
| Komt er een nachttrein naar Barcelona? Als het aan de leden van de Europese Commissie ligt wel.
© PhotoNews
| Komt er een nachttrein naar Barcelona? Als het aan de leden van de Europese Commissie ligt wel.

Reizen we in de toekomst met de nachttrein van Amsterdam via Brussel naar Barcelona? Als het aan de leden van de Europese Commissie ligt wel. Het is één van de tien beste pilootprojecten voor nieuwe treinverbindingen tussen grote Europese steden.

Eén van de pilootprojecten is de 'European Sleeper'. Dat is een Belgisch-Nederlands initiatief om de nachttrein een nieuwe impuls te geven. In mei lanceert het bedrijf een eerste verbinding tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn, maar het broedt dus ook op een verbinding tussen Amsterdam, Brussel en Barcelona.

De Commissie wil de betrokken spoorwegmaatschappijen en autoriteiten helpen om de vele problemen weg te werken. Denk aan capaciteitstoewijzing en gebrekkige coördinatie tussen infrastructuurbeheerders. Zo moet de lancering en uitbating van nieuwe internationale treinverbindingen voor passagiers makkelijker worden.

De pilootprojecten moeten aantonen dat die obstakels overwonnen kunnen worden, en als inspiratie dienen voor toekomstige projecten. "Nu de vraag naar groene mobiliteit groeit, moet de spoormarkt veel beter en sneller reageren, in het bijzonder voor lange en grensoverschrijdende reizen", stelt eurocommissaris voor Transport Adina Valean.

Er is geen specifieke Europese financiering voor de tien pilootprojecten voorzien, maar er zijn wel uitzonderingen mogelijk, zo blijkt uit een document van de Commissie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?