© KH | Archiefbeeld

Extinction Rebellion verspert toegangsweg aan Ter Kamerenbos

© Belga
21/11/2020

Activisten van de radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion hebben zaterdagmiddag om 15 uur de toegangsweg voor auto's van de Louizalaan op de Dianalaan in het Ter Kamerenbos versperd. Met hun actie van burgerlijke ongehoorzaamheid vragen ze onder het motto "Reclaim The Park", dat het Ter Kamerenbos opnieuw volledig autovrij wordt.

Tijdens de eerste lockdown, toen enkel essentiële verplaatsingen toegelaten waren, ging het Ter Kamerenbos tien weken lang toe voor het autoverkeer. Die oase van rust voor voetgangers, fietsers en andere zwakke weggebruikers wil Extinction Rebellion terug. Onder de noemer "Reclaim The Park", willen ze niet terug naar het voor hun "normale", waarbij voertuigen zijn toegelaten in een groene ruimte.

Sinds 28 mei mogen auto's wel opnieuw het park doorkruisen, in beperkte mate. De stad Brussel probeerde sindsdien in samenspraak met het Brussels gewest en andere betrokken gemeenten al verschillende testfases uit, waarbij het park gedeeltelijk autovrij bleef.

Groene long

De gemeente Ukkel en haar burgemeester Boris Dilliès (MR) spanden bij de burgerlijke rechtbank van Brussel echter een kort geding aan tegen de afsluiting van de zuidelijke lus voor automobilisten en kregen daarbij gelijk. Sinds 13 oktober is het Ter Kamerenbos daardoor opnieuw volledig toegankelijk voor voertuigen.

Dat zint Extinction Rebellion niet. Zij willen niet dat het park gebruikt wordt als snelweg. "Het verkeer vernietigt de oorspronkelijke functie van het park: een rustplaats en een groene long zijn voor de bevolking van Brussel", klinkt het bij de klimaatactivisten.

De politie kwam ter plekke en na een half uurtje werd de actie stopgezet. Alle actievoerders ondergingen een identiteitscontrole.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Mobiliteit, extinction rebellion, autoluw Ter Kamerenbos, Ter Kamerenbos, reclaim the park, activisme, klimaatactivisten, klimaatactivisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie