Fietsbrug naar vrachtzone Brussels Airport ingehuldigd

© Belga
27/04/2023

In Steenokkerzeel, in Vlaams-Brabant, is donderdag een fietsbrug over de Haachtsesteenweg (N21) ingehuldigd. De brug maakt deel uit van de fietssnelweg F214, die het centrum van Vilvoorde verbindt met Brucargo, de vrachtzone van Brussels Airport.

De brug is een stalen constructie van 40 meter lang. Het gevaarte van 76 ton werd bijna een jaar geleden in één nacht op zijn plaats gehesen. Intussen zijn alle werken volledig afgerond - er werd bijvoorbeeld ook een kilometer aan nieuwe fietspaden aangelegd rond de brug - zodat ze donderdag officieel kon worden ingehuldigd. Dat gebeurde door onder anderen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD), CEO van Brussels Airport Company Arnaud Feist en burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon.

"De fietsbrug over de drukke gewestweg zorgt voor een veilige verbinding tussen de cargozone van de luchthaven en de andere fietsroutes ten noorden van de luchthaven", aldus Vlaams minister Peeters. "Ze past volledig binnen onze ambitie om meer mensen op de fiets te krijgen naar het werk."

"Met deze brug is een belangrijke missing link in het fietsnetwerk rond de luchthaven weggewerkt", zei luchthaventopman Feist. "Dankzij de brug zullen honderden werknemers van de luchthaven vlot en veilig op het werk kunnen raken." Momenteel gaat volgens Feist 4 procent van de werknemers op de luchthaven met de fiets naar het werk, een percentage dat "we de komende jaren sterk willen verhogen".

Belangrijk voor buurtbewoners

Maar ook voor buurtbewoners is de brug belangrijk, aldus de Steenokkerzeelse burgemeester Ryon. Zo is er op Brucargo een grote Delhaize-winkel waar veel omwonenden gaan winkelen. Zij kunnen de winkel nu gemakkelijker te voet of met de fiets bereiken, zonder de Haachtsesteenweg te moeten oversteken.

Aan de fietsbrug hangt een prijskaartje van zowat 1,8 miljoen euro. Vlaanderen betaalde ongeveer de helft, de rest kwam van Europees geld en Brussels Airport.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni