Fietsherstellers kunnen vraag amper bijhouden

© Saskia Vanderstichele
| Fietsherstellers bij Cyclo.

Er zijn steeds meer fietsers in Brussel. Fietshersteldiensten als Cyclo en Velofixer zwemmen in het werk en gaan uitbreiden. Pro Velo daarentegen kon de vraag niet aan en stopt met reparaties voor particulieren.

Fietshersteller en sociale onderneming Cyclo is het hele jaar druk bezig met reparaties. En ze hebben er nog nooit zo veel uitgevoerd: 18.157 in 2017. Dat is bijna 20% meer dan in 2014 (15.294). “Dit jaar is het zelfs in de winter niet kalmer geworden,” zegt coördinator Stijn Vlasschaert aan Le Soir.

Cyclo heeft daarom zeven extra mecaniciens aangeworven. Maar daar houdt het niet op, want de klanten blijven komen. "Het Fietspunt van Cyclo aan het Noordstation gaat binnenkort uitbreiden. En we hebben ook aangevraagd om hetzelfde te doen in het station Luxemburg. We zijn daar ondertussen min of meer de officiële fietshersteller van de Eurocraat,” lacht Vlasschaert.

Bovendien komen er ook nieuwe fietspunten aan metro- en prémetrostations De Brouckère en Beurs, samen met de geplande fietsparkings begin 2019.

Genoeg plaats op de markt

Ook bij Velofixer gaat het snel. De hersteller heeft na zijn vestiging aan de AB nu ook een filiaal aan het Flageyplein. Maar ook daar kunnen ze de vraag bijna niet meer volgen. “Klanten moeten tegenwoordig vier dagen wachten tot ze hun fiets terug hebben, normaal is dat maar twee dagen. We zijn dan ook bezig met uit te breiden,” zegt Amor Mistiaen van Velofixer.

Volgens Velofixer is er dus nog genoeg plaats op de markt voor nieuwe spelers. Maar die moeten wel tegen de grote vraag opgewassen zijn. En dat is waar bijvoorbeeld vzw Pro Velo over struikelde. Begin dit jaar besloten ze hun fietshersteldienst in Brussel stop te zetten.

“We konden de groeiende vraag niet aan. Aangezien Cyclo in Brussel al heel goed werk levert, focust Pro Velo zich op diensten voor bedrijfsfietsen.” Wie destijds een fiets kocht bij Pro Velo, kan er echter wel nog terecht voor reparaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?