Vrijdag 15 maart 2019, Mabo aan de Vlaamsesteenweg: Filter Café Filtré bestaat 1 jaar en herneemt haar acties acties aan de schoolpoorten voor een betere luchtkwaliteit daar
© Filter Café Filtré | Vrijdag 15 maart 2019, Mabo aan de Vlaamsesteenweg: Filter Café Filtré bestaat 1 jaar en herneemt haar acties acties aan de schoolpoorten voor een betere luchtkwaliteit daar.

Filter Café Filtré wil Vlaamsesteenweg opnieuw afsluiten: ‘Stad doet niets’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
08/06/2021

Na een pauze van twee jaar begint Filter Café Filtré opnieuw met een schoolpoortactie aan de Vlaamsesteenweg. Op die plek ontstond toen het gekende protest voor betere luchtkwaliteit en verkeersveiligheid. “Er is hier nu al drie jaar lang niets veranderd.”

Maart 2018. Na een Pano-reportage over luchtkwaliteit op school zijn de ouders van Klein Mabo (de basisschool van Maria Boodschap) in de Vlaamsesteenweg zo verontwaardigd dat ze de straat afsluiten. Het is het begin van Filter Café Filtré, een beweging die het volgende jaar wekelijks tientallen schoolomgevingen zal afsluiten met de dringende eis om de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid rond de school te verbeteren. Na de gewestverkiezingen van 2019 stoppen de acties aan schoolpoorten.

Maar deze vrijdag is het opnieuw zover. Filter Café Filtré wil de Vlaamsesteenweg afsluiten ter hoogte van de Vlaamsepoort. Het collectief doet dat omdat het teleurgesteld is in het mobiliteitsbeleid van de Stad Brussel. Mogelijk komen er ook nog vervolgacties.

"We wachten al drie jaar en zijn de loze beloftes beu"

Jonas Helseth, ouder en lid Filter Café Filtré

“We vragen nu al drie jaar om een herverdeling van de openbare ruimte in de straat en om schonere lucht,” zegt Jonas Helseth, woordvoerder van de werkgroep mobiliteit op de basisschool en lid van Filter Café Filtré. “We zijn de loze beloftes beu. Dit gaat over de veiligheid en de gezondheid van onze kinderen.”

“We zaten al samen met de Stad en die beloofde een concreet plan met een verkeersknip aan de Vlaamsepoort tegen maart, maar sindsdien hebben we niets meer gezien. Later hoorden we dat de knip deel zou worden van het lussenplan, maar ook daar hoorden we niets meer over.” Dat lussenplan moet ervoor zorgen dat auto's die het stadscentrum inrijden er ook weer uit worden geleid en niet dwars door het centrum kunnen.

Anonieme bloembakschuivers

De actie komt er amper een week nadat onbekenden een bloembak van de stad in het midden van de Vlaamsesteenweg schoven. Op de bak prijkt een logo van een kat. Via de twitteraccount Café Le Chat laten de initiatiefnemers weten dat ze geen geduld meer hebben. Ze vragen er ook hoe het zit met het aangekondigde lussenplan van de Stad. Helseth zegt dat hij de initiatiefnemers niet kent, maar wel hetzelfde doel nastreeft.

Dat lussenplan in kwestie moest oorspronkelijk deze zomer uitgevoerd worden, maar werd ondertussen uitgesteld naar volgende zomer door de coronacrisis.

“Maar als je zo’n belangrijke plannen naar achteren schuift, wordt het steeds moeilijker om ze ook uit te voeren,” zegt Annekatrien Verdickt van Filter Café Filtré. “De kans bestaat dan dat het er helemaal niet van komt of dat de beginfouten niet tijdig gecorrigeerd raken, waardoor je na de verkiezingen een tegenbeweging krijgt die alles gewoon weer terugdraait.”

Schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) was dinsdag niet bereikbaar voor een reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni