| Foutparkeerder in de Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten-Node (archiefbeeld).

Foutgeparkeerde auto’s blokkeren de weg voor brandweerwagens

JP
© BRUZZ
14/02/2020

Bij een brand in Anderlecht heeft de brandweer kostbare minuten verloren omdat er auto’s op het voetpad geparkeerd stonden. Het gaat om een brand op het Alphonse Lemmensplein. “Er werd ons gemeld dat er nog mensen in het gebouw waren, maar dat was gelukkig niet het geval,” zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd iets voor middernacht een brandweerwagen uitgestuurd voor een buitenbrand in Anderlecht. Ter plaatse bleek dat er allerlei voorwerpen in brand stonden en dat een groot gedeelte van de achtergevel van de woning bedreigd werd door de vlammen.

Daarop werd versterking gevraagd. Even dacht de brandweer ook dat er nog bewoners aanwezig waren in het pand van drie verdiepingen met verschillende appartementen. Maar de twee autoladders, die ingezet worden bij reddingsacties en evacuatie, werden gehinderd door slecht geparkeerde voertuigen op het voetpad in de Habermanstraat.

"Gelukkig hadden alle bewoners reeds hun woning kunnen verlaten en er zijn dus geen gewonden te betreuren," meldt de politie. "De brand was vlug onder controle en de achtergevel werd langdurig gekoeld. De muren zijn slechts licht beschadigd en de structuur van het gebouw werd niet geraakt." De bewoners hebben hun woning terug kunnen betrekken. De oorzaak van de brand is momenteel onbekend.

Iedere minuut telt

Het is niet de eerste keer dat de brandweer wordt gehinderd door verkeerd geparkeerde auto’s. Volgens woordvoerder Derieuw gebeurt dit enkele keren per jaar. In oudere stadswijken is het al moeilijk manoeuvreren. Fout geparkeerde auto’s maken het nog lastiger. "Bij een brand is iedere minuut van belang," beklemtoont de politie, die de burgers aanmaant de wegcode te volgen en de parkeersregels op te volgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Mobiliteit , brandweer , foutparkeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni