Geen enkel betonblok in de stad ontsnapt nog aan aandacht jonge Brusselaar

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 21 april 2022
Updated: 21-04-2022 - 19:16

Betonblokken, Brussel staat er vol mee. De Instagrampagina 'mercyforthebrusselsjerseys' is volledig gewijd aan het in kaart brengen van alle betonblokken in Brussel. Want met meer dan 600 posts, zijn dat er veel te veel.

Je bent er vandaag waarschijnlijk nog een gepasseerd. De betonblokken in Brussel. Ze zijn in de loop van de tijd een steeds groter deel van het Brussels stadsmeubilair geworden. De meeste Brusselaars kijken er niet meer van op. Maar eenmaal je er begint op te letten, zie je ze overal.

Betonspecialisten onderscheiden twee soorten betonblokken. Je hebt de Legio, een betonnen variant van het klassieke legoblokje, en de New Jersey, een betonblok met het profiel van een omgekeerde Y. En het is deze ‘Jersey’ waar Brussel vol mee staat.

Via Instagrampagina 'mercyforthebrusselsjerseys' probeert men andere Brusselaars bewust te maken van het enorme volume aan betonblokken. “Ik merkte het zelf eigenlijk nooit op”, vertelt Thijs, het brein achter de Instagrampagina. “Het was pas toen ik mensen op bezoek kreeg en die mij er op wezen, dat ik ze overal begon te zien. En dat was echt een eye-opener".

buurtbewoners Sint Joost slepen betonblok weg
© Rachid Zegzaoui
| Buurtbewoners slepen een betonblok weg.

Het probleem van de betonblokken in Brussel is vaker aangekaart. Oorspronkelijk werden deze blokken gebruikt bij werkzaamheden om een werf af te bakenen of de rijbaan te verleggen. Maar tegenwoordig worden ze voor allerlei redenen gebruikt. Een fietsstrook afscheiden, wildparkeren verhinderen of een weg afsluiten, noem maar op. Andere blijven soms jaren staan.

“Wat mij het meest verbaast is hoe makkelijk ze worden ingezet. De stad gebruikt betonblokken steeds vaker om gedrag te corrigeren”, gaat Thijs verder. “Er worden nog best gevaarlijke situaties gecreëerd, doordat de stad gewoon in hokken wordt opgedeeld”.

Lichtpuntje

Met ondertussen al meer dan 1.000 volgers heeft de pagina al een redelijk publiek kunnen aantrekken. Toch probeert Thijs niet al te negatief te zijn op zijn Instagrampagina. “Ik probeer er altijd wel wat humor in te brengen. Om het niet te serieus te maken. Ik heb er uiteindelijk wel een nieuwe hobby door gevonden”, vertelt Thijs lachend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?