Geen nieuwe bussluizen meer in Brussel

AD
© BRUZZ
01/08/2022
Updated: 01/08/2022 18.10u

Een cameraploeg van BRUZZ kwam vanochtend in de problemen door een bussluis in het wegdek. Volgens Brussel Mobiliteit gebeuren er regelmatig incidenten met dit soort sluizen en zijn ze geen goede oplossing in een stedelijke context als Brussel.

“In totaal zijn er een 25-tal bussluizen in Brussel. Die bevinden zich zowel op gewestwegen als op gemeentelijke wegen”, vertelt Steven Fierens, woordvoerder van Brussel Mobiliteit. De Atticastraat, waar de cameraploeg in de problemen kwam, is voor alle duidelijkheid een gemeenteweg. Het gemeentebestuur van Sint-Lambrechts-Woluwe staat dus in voor het onderhoud ervan.

“Een cijfer kleven op het aantal incidenten met bussluizen is moeilijk, omdat die niet altijd worden aangegeven", aldus Fierens. "Maar ook voor fietsers is het dubbel opletten”.

Groot gat in het wegdek

Meestal is een bussluis een groot, vierkant gat in het wegdek dat zodanig breed is dat een normale wagen er niet overheen kan rijden. Zo’n sluis wordt aangekondigd met een verkeersbord, maar daar liep het vanochtend mis voor een cameraploeg van BRUZZ. Zij kwamen in de Atticastraat in Sint-Lambrechts-Woluwe in een van de 25 sluizen terecht, omdat het verkeersbord dat de sluis moest aankondigen volledig verstopt zat in het groen.

Verkeersbord verstopt in het gebladerte.jpeg

Doordat het verkeersbord nog amper zichtbaar is, lijkt het voor weggebruikers alsof er een wegversmalling aankomt. Tot ze plots verrast worden door een diepe put in het wegdek, waar je onmogelijk voorbij kunt rijden zonder je wagen te beschadigen.

De bussluis in de Atticastraat.png

Geen ideale oplossing

Fierens zegt dat bussluizen eigenlijk geen ideale oplossing zijn in een stedelijke context. Zo werden de afgelopen jaren ook veel fietsers verrast door de plotse oneffenheid in het wegdek, met veel pijnlijke valpartijen tot gevolg. “Bij toekomstige projecten waar bussen voorrang moeten krijgen, zullen we dan ook geen speciale sluizen meer installeren”, aldus Fierens. “In plaats daarvan wordt gebruikgemaakt van ANPR- camera’s, ofwel slimme camera’s. Bussluizen zullen de komende jaren dan ook geleidelijk uit het Brusselse straatbeeld verdwijnen”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Mobiliteit, Veiligheid, bussluis, verkeer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie