Gewest haalt paaltje op fietsstraat weg op vraag van handelaars

© RV
| Op de plek waar een witte ruit op de grond is gekalkt staat normaal gezien een paaltje om transit- sluipverkeer tegen te gaan.

Het verdwenen paaltje op de fietsstraat op het kruispunt van de Kunstlaan met de Guimardstraat is met opzet weggehaald door het Gewest. Dat gebeurde op vraag van een paar handelaars die klaagden over een daling van het aantal klanten in hun winkels. Het kabinet van bevoegd minister Van den Brandt (Groen) laat aan BRUZZ weten dat het om een testproject gaat en het paaltje tegen het einde van de maand alweer wordt teruggeplaatst.

De paaltjes moeten ervoor zorgen dat automobilisten niet in de verleiding komen om de recent aangelegde fietsstraten op de Kleine Ring te gebruiken als sluiproute. Maar dat is voorlopig geen groot succes. Heel wat paaltjes werden de afgelopen maanden verplaatst of weggehaald door saboteurs. Zelfs een vervanging van de eerste mobiele paaltjes door vaste exemplaren bracht geen beterschap.

Paaltje keert terug en blijft staan

Maar dat paaltje is ook een doorn in het oog van de handelaars. Zij vinden dat de ingreep als gevolg heeft dat er minder mensen de weg vinden naar hun winkels. Ze kaartten de situatie daarom aan bij bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen). Die nam daarop de beslissing om het bewuste paaltje tijdelijk weg te halen.

“In onderling overleg met de handelaars hebben we besloten om te kijken wat de impact is van een open fietsstraat op de bezoekersaantallen van de buurtwinkels. Het gaat om een tijdelijke maatregel. Tegen het einde van de maand wordt het paaltje teruggezet en komt er ook een afsluiting aan de kant van de berm met de Kleine Ring om te voorkomen dat auto's zich in de straat kunnen parkeren”, zegt Pieterjan Desmet, woorvoerder van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Elke Van den Brandt (Groen), aan BRUZZ.

Zelfs als blijkt dat er zonder paaltje meer gewinkeld werd, zal het volgend jaar behouden blijven. “We zullen dan op zoek gaan naar een andere oplossing om tegemoet te komen aan de grieven van de winkeluitbaters”, legt Desmet uit.

Ontsnappen aan files mogelijk

Maar voorlopig kunnen automobilisten gebruik maken van de fietsstraat om aan de files op de Kleine Ring te ontsnappen. Ze kunnen enkel een boete krijgen als ze zich niet aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur houden en fietsers inhalen.

"Winkeluitbaters krijgen door deze ingreep meer tijd om hun klanten te wijzen op de veranderde verkeerssituatie. Het is absoluut niet de bedoeling om sluipverkeer te promoten. We volgen de situatie dan ook op de voet. Als we merken dat de fietsstraat tijdens de spitsuren overspoeld wordt door wagens, dan zullen we actie ondernemen en het paaltje sneller dan voorzien terugplaatsen", aldus Desmet nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?