Gezien: chaotische avondspits

Sinds vandaag is het nieuwe circulatieplan in de Vijfhoek in werking getreden. De dag begon rustig, maar naarmate de avondspits begon, ontstond er op verschillende plaatsen in het centrum verwarring en filevorming.

“We weten dat er de komende dagen en weken nog problemen en files zullen zijn, zeker omdat het nieuwe schooljaar bijna van start gaat", zegt schepen van Mobiliteit Bart Dhondt. "Daarom zullen er zolang dat nodig is, stewards worden ingezet om het verkeer vlotter te doen verlopen.”

Stewards

De stewards staan op verschillende, zogenaamde "moeilijke punten" in de stad, vooral tijdens de ochtend- en avondspits.

"Ze geven uitleg aan weggebruikers en proberen de hele dag lang mensen bewust te maken van het nieuwe circulatieplan en de impact daarvan", aldus Dhondt. "Ze leggen aan de automobilisten uit waarom ze in de file staan en waarom ze hun gebruikelijke route niet meer kunnen volgen.”

File in het centrum van Brussel

'Vooral goed nieuws'

Dhondt begrijpt de frustratie van automobilisten die zich momenteel een weg door Brussel proberen te banen, maar benadrukt dat dit circulatieplan vooral goed nieuws is voor Brussel.

"Minder autoverplaatsingen betekent ook minder uitstoot en overlast en meer schone lucht en veilige straten", aldus Dhondt. "We wisten dat deze eerste dagen niet vlot zouden verlopen, maar het duurt minstens vijf tot zes maanden vooraleer je een nieuw circulatieplan kunt evalueren.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?