Gezien: verkeersdrempel voor voetgangers

© Frederic Roekens
| Hoek Dwarsstraat/Warmoesstraat

U dacht dat een verkeersdrempel op een zebrapad onmogelijk was? In Sint-Joost kan het wel. "Een gevolg van een goedkope materiaalkeuze."

Merkwaardig tafereel op de hoek van de Dwarsstraat en de Warmoesstraat: midden op het zebrapad bevindt er zich een Berlijns kussen, een vierkante verkeersdrempel. Dat blijkt uit een foto van gemeenteraadslid Frederic Roekens (Ecolo).

Een lokale maatregel om snel overstekende voetgangers af te remmen? Allerminst, blijkt. "Het gaat om een Berlijns kussen in kunststof, dat eerst even voor het kruispunt was gevestigd, is losgeraakt en verschoven tot op het zebrapad," legt Roekens uit.

Goedkope 'kussens'

De situatie in de Dwarsstraat is volgens Roekens geen uitzondering. "Sint-Joost heeft systematisch gekozen voor goedkope Berlijnse kussens in kunststof, die vastgeschroefd worden in het wegdek. Dan krijg je losliggende of gebroken kussens. Andere gemeenten kiezen veel duurzamere oplossingen, waarbij stenen kussens echt in het wegdek geïntegreerd worden."

Voor de verkiezingen werd ook al een satirisch filmpje verspreid, dat de gebrekkige kwaliteit van de Berlijnse kussens hekelde (vanaf 1'11).

De gemeente stelt alles in het werk om de verkeersveiligheid op haar grondgebied te verbeteren, of het nu gaat om regionale of gemeentelijke wegen, klinkt het bij het kabinet van de burgemeester. "Rubber is de laatste vijf jaar op grote schaal gebruikt vanwege de snelheid en gebruiksgemak. De installatie neemt slechts ongeveer één uur in beslag." De installatie van een betonnen drempel kost volgens het kabinet-Kir minstens drie weken.

Als de budgetten het toelaten, komen er in de Dwarsstraat op termijn wel betonnen drempels, klinkt het nog bij de woordvoerster van burgemeester Emir Kir (PS).

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?