Grote hinder verwacht door NAVO-top met Joe Biden: 'Vermijd Brussel met de wagen'

© Saskia Vanderstichele
| Evere nieuw gebouw NAVO

Op maandag 14 juni vindt een NAVO-top plaats in het hoofdkwartier in Evere. Amerikaans president Joe Biden bezoekt dan ook ons land van 13 tot en met 15 juni. Die dagen wordt er in Brussel verkeershinder verwacht, waarschuwt de politie.

Vanaf zondag 13 juni tot en met dinsdag 15 juni zal de politie verschillende veiligheidsperimeters instellen. Het gaat onder meer om de omgeving rond het NAVO-hoofdkwartier in Evere/Haren, de Amerikaanse ambassade, The Hotel aan de Waterloolaan en de Europese wijk. Parkeren is er verboden, ook voor fietsen, bromfietsen, moto’s en steps. De politie zal er alle voertuigen laten weghalen.

Daarnaast zal de politie het verkeer op verschillende plaatsen afsluiten. Op 14 juni wordt de Leopold III-laan de hele dag afgesloten in beide richtingen tussen het kruispunt met de Jules Bordetlaan en de Ring. Van 13 tot en met 15 juni geldt een veiligheidsperimeter rond de Amerikaanse ambassade. De Hertogstraat en de laterale rijweg van de Regentlaan worden dan afgesloten tussen de Wetstraat en de Lambermontstraat.

Op 15 juni zal de politie de Europese wijk ’s ochtends afsluiten. Die dag wordt ook verkeershinder verwacht in de buurt van het Koninklijk paleis, van het Troonplein tot het Warandepark. Verder kondigt de politie verkeersafsluitingen aan op onder meer de Ring, de E19, het Reyerscomplex, de Belliardstraat, de Guldenvlieslaan en de Waterloolaan. Verschillende tunnels op de kleine ring zullen worden afgesloten en ook bovengronds wordt er hinder verwacht.

'Vermijd Brussel met de wagen'

Verder zullen er omleidingen zijn bij de MIVB en De Lijn. De ingangen van metrostations Kunst-Wet en Schuman worden ook afgesloten, al zal het metroverkeer normaal verlopen.

“Wij raden iedereen aan om Brussel met de wagen te vermijden tijdens deze NAVO-top en zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken”, klinkt het bij de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. “Onze politiezone zal erop toezien dat naast de veiligheid van de officiële bezoeken die voortvloeien uit de NAVO-top er met respect wordt omgegaan voor het ons waardevolle begrip ‘open stad’.”

Wie op de hoogte wil blijven van de verkeershinder, kan terecht op de website van de politie. Die zal tijdens de NAVO-top en Bidens bezoek ook op Twitter communiceren over de verkeerssituatie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?