Vrijdag wordt er gestaakt bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn in de Brusselse Rand en de regio Leuven-Mechelen. Ook de lijnen van en naar Brussel zijn verstoord. "Plannen is de boodschap."

De drie vakbonden ACV, ACOD en ACLVB willen met de staking woensdag hun eis voor meer maatregelen tegen agressie kracht mee bijzetten. In Genk kreeg woensdag een buschauffeur klappen toen hij een opmerking maakte over een vapende passagier. De buschauffeurs in Limburg staken daarom al twee dagen op een rij. De staking in Vlaams-Brabant was wel aangekondigd sinds maandag.

"We vragen al zeer lang om extra maatregelen", zegt ACV-secretaris Pieter Thys. "Er moet dringend iets gebeuren: het incident in Genk toont dat opnieuw aan." De vakbonden willen bijvoorbeeld meer afgesloten stuurposten, meer en beter opgeleid veiligheidspersoneel en betere ondersteuning en begeleiding voor slachtoffers van agressie. Ook moet er volgens Thys strenger en kordater opgetreden worden tegen de daders. "Zij komen er soms te licht vanaf", stelt de ACV'er. "De Lijn moet vragende partij zijn om met de verschillende bevoegde ministers aan tafel te gaan zitten."

Concreet vindt de staking woensdag plaats in het werkingsgebied van De Lijn in de regio’s Brusselse Rand en Leuven-Mechelen. De busdienstverlening zal hierdoor hinder ondervinden in deze regio’s en ook de lijnen die brussel binnenrijden zijn verstoord. Ongeveer 60 procent van de ritten worden gereden. Sommige Lijnwinkels nemen ook deel aan de staking.

Op welke lijnen de meeste hinder ondervinden kan De Lijn niet zeggen. “We doen er alles om wat gereden wordt zo goed mogelijk uit te voeren, maar plannen is de boodschap”, klinkt het. In de routeplanner op de website of in de app van De Lijn is de aangepaste dienstverlening te raadplegen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni