Hinder op MIVB-net door vakbondsbetoging

© BRUZZ - Belga
05/10/2023
Updated: 05/10/2023 09.45u

Het vakbondsfront komt vandaag op straat tegen het gerechtelijk betogingsverbod waarover minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een wetsontwerp klaar heeft. Bij de MIVB hebben de drie vakbonden een stakingsaanzegging ingediend met grote hinder tot gevolg.

Eerder liet de MIVB al weten de hele dag hinder te verwachten op de bus-, tram- en metrolijnen. Zoals de situatie er om 6 uur voor staat, rijdt op het metronet voorlopig enkel lijn 1.

Wat betreft de andere vervoersopties zijn trams 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92 nog actief alsook de bussen 12, 34, 36, 46 (tussen Moortebeek en Anneessens), 50, 53, 56, 59, 65, 71, 87 (verlengd van Simonis tot Zwarte Vijvers), 88 en 95.

"We kiezen er altijd voor om te focussen op een paar lijnen die we dan met een redelijke frequentie kunnen laten rijden", aldus woordvoerder Guy Sablon. "Het aantal beschikbare lijnen zal daarom waarschijnlijk in de loop van de dag niet meer veranderen."

De Lijn en NMBS

Eerder liet ook De Lijn al weten donderdag hinder te verwachten. De online routeplanner toont alle ritten die zullen rijden. Ritten die niet rijden, worden niet getoond.

Brussels Airport verwacht voorlopig een zeer beperkte impact, al zijn kleine vertragingen niet uit te sluiten. Bij de NMBS werd geen stakingsaanzegging ontvangen. Wel waarschuwt de spoorwegmaatschappij dat er storingen mogelijk zijn doordat er veel reizigers verwacht worden in de treinen naar en vanuit Brussel.

Net Brussel

Tot slot liet ook Net Brussel al weten dat sommige diensten donderdag hinder kunnen ondervinden. Zo zou de ophaling van de witte, gele, groene en oranje zakken vuilniszakken mogelijks verstoord kunnen zijn 's ochtends of in de middag in Anderlecht, Brussel Vijfhoek, Brussel Kanaal, Laken, Brussel Louiza, Vorst, Jette, Elsene en Sint-Gillis.

In de avond kunnen voor de witte en gele zakken dan weer problemen optreden in Koekelberg, Molenbeek, Sint-Joost en Schaarbeek. Er zullen inhaalophalingen worden georganiseerd vanaf vrijdag 6 oktober, maar Net Brussel vraagt wel om overal waar de zakken niet zouden zijn opgehaald ze, voor zover mogelijk, opnieuw binnen te halen.

Amokmakers

Ook voor het zomerreces waren er al verschillende protestacties tegen de plannen voor een gerechtelijk betogingsverbod. Dat verbod geeft rechters de mogelijkheid om amokmakers een tijdlang te weren van betogingen, maar critici vrezen dat het een hefboom kan worden om ook vreedzaam protest in te perken. De Kamercommissie zette al het licht op groen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , vakbondsbetoging , openbaar vervoer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni