Hof van Beroep bevestigt: zuidelijke lus Ter Kamerenbos moet open blijven

© PhotoNews
| De sluiting van de lus in 2020 door de Stad Brussel was volgens de rechter onwettig.

Het Hof van Beroep van Brussel heeft de uitspraak in eerste aanleg over de zuidelijke lus van het Ter Kamerenbos bevestigd. Dat vonnis betekent dat de sluiting van de lus in 2020 door de Stad Brussel onwettig was. Dat meldt L'Echo.

Dit is het einde van een lange saga waarin de Stad Brussel en de gemeente Ukkel uitvochten wat er met de lus moest gebeuren. Het Hof van Beroep te Brussel heeft nu het eerdere vonnis van de rechtbank van eerste aanleg bevestigd.

De gemeente Ukkel kreeg al in november gelijk, door te stellen dat de afsluiting van de zuidelijke lus van het Ter Kamerenbos 'ernstige en moeilijk te herstellen gevolgen' heeft voor het verkeer. De Stad ging in beroep, maar vangt dus opnieuw bot.

'Slot op huidige situatie'

"We zetten een slot op de huidige situatie," reageert de Ukkelse burgemeester Boris Dilliès (MR) aan L’Echo. "De zuidelijke lus kan nooit meer gesloten worden. En het vonnis bevestigt dat de stad Brussel rekening had moeten houden met de gevolgen van haar beslissingen voor de buurgemeenten."

In het kabinet van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) neemt nota van het besluit. "Over de huidige situatie bestaat consensus in onze besprekingen. Wij blijven werken aan de verschillende regelingen met alle gemeenten en het Gewest", zegt Wafaa Hammich, zijn woordvoerster.

Maar de status quo behouden is voor Dilliès niet genoeg. Hij noemt de huidige verkeerssituatie immers 'chaotisch’. "Wij blijven vragen om een test waarbij alle westelijke wegen in het bos worden opengesteld. De huidige maatregelen volstaan niet. Het verkeer zit volledig geblokkeerd, vooral 's morgens", zegt hij. Hij sluit gerechtelijke stappen niet uit.

Mobiliteitsstudie

Voor er een nieuwe test komt, wil de stad Brussel de verkeerssituatie opnieuw laten bestuderen. Zo wordt er een adviesbureau aangesteld om een mobiliteitsstudie uit te voeren. Er zal een ondersteunend comité worden opgericht met een vertegenwoordiger van elke betrokken gemeente en van het Gewest.

Afhankelijk van de resultaten van deze studie zal de Stad de belanghebbenden raadplegen om te beslissen of andere scenario's moeten worden getest. Dan zal blijken of de huidige situatie moet worden aangepast of permanent moet worden gemaakt.

De huidige verkeerssituatie op weekdagen in Ter Kamerenbos. De status quo behouden is voor Boris Dilliès, burgemeester van Ukkel, niet genoeg. Hij noemt de huidige verkeerssituatie 'chaotisch’.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?