Taxichauffeurs protesteren tegen Uber op het Poelaertplein (archiefbeeld).

Internationale manifestatie tegen Uber gepland in Brussel

© BRUZZ
25/08/2022

Verscheidene Europese taxifederaties willen bijeenkomen aan het Noordstation voor een mars naar de Europese wijk. Ze vragen politici om meer te doen met de bevindingen uit de ‘Uber Files’ een reeks onthullingen die laten zien hoe Uber nationale wetgeving naar zijn hand heeft weten te zetten bij het implementeren van het platform.

De demonstratie is gepland op 8 september om 10 uur in Brussel. De stoet wil samenkomen aan het Noordstation op de Albert II-laan en dan naar de Europese wijk. De betogers hebben een aanvraag ingediend bij de politie. Die is nog bezig de aanvraag te bestuderen.

“Met de betoging eisen we dat er licht wordt geworpen op het UberFiles-schandaal”, verklaart Abdel Sabbani, voorzitter van de BTF (Fédération des Taxis Bruxellois). De BTF rekent op de aanwezigheid van Franse, Spaanse, Italiaanse, Zwitserse, Britse, Duitse, Zuid-Amerikaanse en Griekse vakbonden.

Ter herinnering: in juli hebben Le Soir en andere media in Europa de aandacht gevestigd op de ‘dubieuze’ methoden die het bedrijf toepaste toen het in Europa arriveerde: denk aan vergaande lobbytechnieken en aanleveren van wetteksten die soms integraal worden overgenomen. Ook in Brussel werden twee politici uitgelicht vanwege hun nauwe contacten met het Californische bedrijf: Het gaat om Pascal Smet (Vooruit), toenmalig minister van Mobiliteit, en Boris Dilliès (MR), toenmalig regionaal volksvertegenwoordiger en voorzitter van de Commissie Mobiliteit.

"De sector is verenigd. Taxichauffeurs vertegenwoordigen de inkomsten van vijf miljoen gezinnen in Europa. Wat in Brussel is gebeurd, is ook in andere Europese steden en landen. We zijn jarenlang bestolen, op de knieën gedwongen: we eisen gerechtigheid", zegt Sam Bouchal, woordvoerder van de BTF. Bouchal verzet zich ook in bredere zin tegen 'Uberisering', een vorm van economie waar gebruiker en aanbieder elkaar rechtstreeks treffen via een digitaal platform zoals de app van Uber.

Na de hotelsector (Airbnb, Booking.com) en sector van vervoer (BlaBlaCar, Uber) worden steeds meer sectoren geraakt door de peer-to-peer dienstverlening die aan veel arbeidsrecht ontsnapt doordat er geen werkgever in het spel is. “Uberisatie verspreidt zich. Taxi's zijn slechts het laboratorium, de proefkonijnen van de uberisatie geweest," vindt Bouchal.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni